Бурята над Банско добави 29 см нов сняг

Бурята над Банско добави 29 см нов сняг

Акумулираният нов сняг от преминалата буря на 2200 метра надморска височина в Пирин над Банско е общо 29 сантиметра. Видимостта е лоша, температурите са около минус 5 градуса. Това съобщават от организацията Avalanche Bulgaria, която прави локални наблюдения за снежните условия над зимния курорт.

Наблюдават се странични навявания, особено по ребрата на бъндеришки улеи с обратно изложение – север-североизток.

 

„30 см нов сняг се считат за критично натоварване, поради което трябва да се подхожда с особено внимание в избора на терен за придвижване“, казват експертите и дават съвети: „В стръмни склонове е важно да се избягват теренни капани и места с плитка снежна покривка, където може човешкото натоварване да стигне по-лесно до потенциално съществуващи слаби слоеве“.

Според данните на Avalanche Bulgaria тенденцията е за застудяване.

 

Очакваните лавинни проблеми днес и в сряда, 10 януари, в преходния пояс са основно изтичания от сух сняг. Поради лошата видимост експертите по лавинна безопасност нямат наблюдения от алпийския пояс. Там обаче очакват: снежни дъски от новия сняг на всички изложения; снежни дъски от навят сняг, непосредствено под билата на изток-североизток и почти сигурни изтичания от сух сняг на всички изложения.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *