Бурна сесия в Разлог, отхвърлиха избора на д-р Я. Кочев (видео)

Бурна сесия в Разлог, отхвърлиха избора на д-р Я. Кочев (видео)

Доктор Радка Божикова бе избрана за управител на МБАЛ Разлог до провеждането на нов конкурс за поста. Това реши на извънредно заседание общинския съвет вчера.

Местните парламентаристи не утвърдиха избрания след конкурс, гоцеделчевски лекар д-р Янко Кочев. Очаквано присъстващите на сесията лекари изразиха несъгласие с избора на Кочев и призоваха съветниците да не гласуват назначаването му.

Бурна реакция предизвика презентация на представянето на тримата участници в конкурса, направена от съветник, част от комисията по избора. Д-р Гайдарски призова да спрат незабавно с презентацията, която унизява досегашния ръководител на зздравното заведение д-р Велев.

Думите му подкрепи лекарка пенсионер, която също намери конкурса за унизяващ сегашния управител. Според лекарите кандидатите са били „мерени с различен аршин“ и единствено д-р Велев е отговарял на медицински въпроси и въпроси, свързани с бъдещето на болницата.

След близо час и половина дебати беше дадена почивка, след която д-р Радко Тумбев предложи да не се гласува утвърждаването на избрания на конкурса Янко Кочев, а до провеждането на нова процедура начело на болницата да застане д-р Божикова.

Предложението беше приветствано от лекарите, които обявиха, че медицинският съвет е съгласен, със 17 „за“ то беше утвърдено и от ОбС. Против беше само Христо Зайков, който предложи до провеждането на нов конкурс поста на директор да заеме д-р Велев. Предложението му бе отхвърлено.

Зам. – кметът Иван Гюров коментира, че конкурсът по избор на управител е проведен по всички правила. „Може би закъсняхме с консултации, които трябваше да направи и създадохме напрежение в обществото. Ние не сме против лекарите в болницата. Постарахме се и проведохме един чист конкурс. Виждайки реакцията на лекарите, осъзнавам, че те имат съмнение относно качествата на кандидата, определен на първо място. Не искам да омаловажавам човека и неговите компетенции. Не е коректно да се коментира и че сме против д-р Божидар Велев, който 25 години управлява болницата. За 2 месеца чухме много спекулации, че налагаме определен кандидат, категорично заявявам, че това не е вярно. Искахме да имаме местен кандидат, от Разлог. Решението по избор на управител трябва да е общо, не искаме да има поляризация“, каза още Гюров.

Припомняме, че икономистът от Гоце Делчев Янко Кочев бе класиран на първо място в конкурса, протекъл на три етапа. Данъчният служител Иван Найденов зае второто място, а на трето комисията класира настоящия болничен управител, кардиологът д-р Божидар Велев., който ръководи болницата четвърт век. /Struma.com

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.