Бум на туристи в Банско

Бум на туристи в Банско

Наблюдава се засилен интерес към зимните ни курорти. Само за последната една седмица гостите, които са посетили Банско, са 7800 по данни на бизнеса. Най-голям е делът на румънските посетители – 3800 души за една седмица, след това са българските, има интерес и от съседните страни – Сърбия, Гърция, Северна Македония.

Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова при инспекцията си в Банско. В проверките участва и кметът на Банско Иван Кадев, съобщи туристическото министерство.

„Имаме сериозна заетост, резервациите са около 50%“, допълни Николова. По думите й за пръв път има посетители и от Чехия. От началото на годината гостите от тази страна са 830 души, а през 2020 г. те са били едва 62 души.

Вицепремиерът коментира още, че сезонът се очертава да продължи поне до средата на април. Според нея има сериозна снежна покривка и доста гости от балканските страни и заради това изискванията на здравните власти трябва да се спазват безупречно и контролът да бъде по-рестриктивен. Затова и ресорният министър посети няколко места за настаняване, както и началната станция на лифта.

Министърът информира, че проверките до настоящия момент и в курортите, и във вътрешността на страната, показват, че бизнесът спазва мерките. „Аз апелирам да спазваме мерките и да сме отговорни, за да може по-бързо да излезем от тази ситуация, защото туристическият сектор е най-тежко пострадал“, подчерта Николова. Тя посочи, че в момнета се обмисля възможността при граничните пунктове, откъдето влизат чужди туристи, освен изискването за PCR да има и алтернативна възможност за антигенен тест.

„Усеща се съживяването на бизнеса и се надяваме това да продължи“, каза и кметът Кадев. Кметът апелира всички заети да спазват противоепидемичните мерките. Той информира, че на територията на общината вече работи и лаборатория за PCR и антигенни тестове. По думите му към този момента няма данни за случаи на посетители, дали положителни резултати.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *