Бум на кражбата на катализатори в Пловдив

Сервизите в града не смогват да отремонтират колите, а щетите понякога са за над 1000 лв, съобщава БНТ.

 

Дни след като взима шофьорска книжка, Владислав се изправя пред първото предизвикателство на пътя – откраднат катализатор.

„Слизам вчера, паля си колата и чувам някакъв зверски шум и се чудя от какво е и добре, че имаше наблизо сервиз, не подадох сигнал в полицията, но казаха, че това е поредният такъв случай в квартала“, споделя потърпевшият Владислав Севов.

Сервизите и търговците на ауспуси също отчитат бум на кражбите, но повечето от клиентите им, като Владислав, не подават сигнали в полицията. Категорични са, че никой не е застрахован от кражба.

„Да не го набележат, набележат ли го – изгорял е“, каза търговецът на ауспуси Георги Муртев.

Георги е правил опит да подсили мястото с шини отстрани, но и това не спирало апашите.

„С диамантена струна се реже и се сваля за 3-4 минути. След като се свали, може след 15 минути да не съществува вече – раздробен и смлян, няма защита на това, обясни Георги Муртев.

Майсторите казват, че крадците набелязват предимно бензинови модели. Оглеждат за катализатори, които съдържат скъпите в момента родий и паладий.

„Те си имат канали, интернет много помогна за разпространение на високата цена, има много обяви изкупувам катализатори 1000 лв,. 2000 лева“, допълни Георги Муртев.

А в зависимост от модела, щетите за потърпевшия могат да стигнат до 1700 лв.

„Не ми излезе много скъпо, около 100 лв., но това е само защото просто закърпиха положението, тепърва ще трябва да взимаме нов катализатор“, сподели Владислав Севов.

От екоинспекцията в Пловдив обясниха, че в района има три сертифицирани пункта за изкупуване на катализатори. През миналата година те са проверявани многократно, съвместно с полицията, но не са открити нарушения.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *