„Булгаргаз“ поиска 15% повишаване на цената на природния газ от септември

Общественият доставчик на природен газ „Булгаргаз“ ЕАД поиска сериозно увеличаване на цената на природния газ за септември. Компанията подаде предварителните си разчети на Комисията за енергийно и водно регулиране, в които предлага да регулаторът да утвърди цена на природния газ за септември в размер на 21,51 лв. / MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайни снабдители на природен газ и за лице, съобщиха от компанията. Това е с 15% повече от цената, която регулаторът определи миналата седмица за месец август от 18,75 лв. През юли пък цената беше 19,10 на MWh.

Мотивът за исканото увеличение е повишените с над 45 процента спотови цени на европейските газови пазари за периода 1 – 10 август, в сравнение с цените за юли. Спотовият компонент е част от формулата, по която се образува доставната цена на природния газ, обясняват от „Булгаргаз“.

„Булгаргаз“ ЕАД информира още, че прогнозната цена на природния газ за октомври е 21,91 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с предложената за утвърждаване от КЕВР цена за септември, прогнозната цена за октомври на 2020 г. е по-висока с 0,40 лв./MWh или с 1,86%.

Прогнозната цена на природния газ отчита влиянието на ценообразуващите фактори към 10.08.2020 г. и е неокончателна. Окончателното предложение на „Булгаргаз“ ЕАД за утвърждаване цената на природния газ за октомври ще бъде внесено в КЕВР на 10.09.2020 г., се посочва в съобщението.

Наскоро международната рейтингова агенция Fitch публикува прогноза за ръст на цената на най-ликвидния европейски газов хъб – TTF в Нидерландия – от 50% за 2021 г.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *