28 февруари, 2021

Pirin Press

Пиринският новинар

Бродирани мартенички и ръчно изработени сувенири усмихват притежателите им

„Когато, купувате нещо ръчно изработено, Вие не купувате просто някакъв сувенир, а купувате част от сърцето и душата на майстора, който е успял да улови привлекателността на природата в нейната красота и противоречивост“ – така читалищният секретар в Белица Мая Падарева, описва творчеството на Вера Зотева, която преплита в ръчно изработени от нея бродирани мартенички, красотата на заобикалящия ни свят с българското, с местното, с автентичното.

Хобито й се заражда преди няколко години, когато е в майчинство и започва да изработва изделия за дъщеричката й.

„Тъй като съм с малка дъщеря, която ходи на училище и съм по цял ден вкъщи, реших тази година да  направя нещо различно – бродирани мартенички, в които вплитам нещо традиционно и родно“ – обяснява Вера Зотева.

За своите ръчно изработени мартенички и сувенири тя черпи идеи, мостри и съвети от интернет. Има и страничка „Сувенири“ в  социалната мрежа, в която публикува изработените от нея красиви изделия.

„Зарибявката е такава, че като направиш нещо, като го подариш и като получиш много красиви отзиви, които те правят щастлива, даже понякога и пророниш някоя сълза, това те мотивира, зарежда те с някаква енергия и продължаваш напред“ – споделя още майсторката на бродирани мартенички.

Освен тях, тя изработва и сувенири, които могат да се използват и като магнити – метлички, подкови, лъжички, символизиращи късмет, благоденствие и здраве.

„Има търсене, в момента изпълнявам поръчки за София, които трябва да са готови за 1 март.  Хората харесват изработените от мен изделия, защото те ги зареждат положително и ги усмихват“ – категорична е Вера Затова.

За това допринасят и усмихнатите цветове, които тя вплита в своите мартенички и сувенири. Освен, традиционните бял и червен цвят, Вера използва пролетните цветове – жълто, зелено, бяло, синьо.

„Те ме зареждат и вдъхновяват, надявам се и хората, които притежават моите красоти, също да изпитват това“ – допълва Вера Зотева, която пожела на всички много здраве и сплотени семейства.

 

bnr.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *