Британският щам на коронавируса започва да взема и България

Британският щам на коронавируса започва да взема и България

Вече е ясно в колко наши области е регистриран той. В 12 области вече е засечен британският вариант на вируса у нас. Последните изследвания на Центъра по заразни и паразитни области показват, че той се среща вече и във Враца, Ямбол, Добрич, Кюстендил и Велико Търново. Обработката на пробите от Кюстендил е доказала, че по-заразната британска мутация е у нас поне от края на миналата година.

От другата седмица в Центъра се очаква да заработи нов апарат, който ще позволи да се изследват повече проби. Ако до миналата седмица заразени с новия британски вариант бяха установени основно в Западна България, това вече се промени, предаде БНТ.

Случаи има и в централната, и в източната част на страната. Най-много заразени с него има в столицата, но именно столичните лаборатории изпращат и най-много проби за секвениране. Има единични проби от други области, от Пловдив и Кюстендил, Добрич, Ямбол, от Самоков, от Софийска област няколко населени места, обясни проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пише varna24.bg.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *