Бояна от Сан Франциско възроди „Мистерията на българските гласове“

Бояна от Сан Франциско възроди „Мистерията на българските гласове“

Бояна Бункова показва ансамбъла легенда от времето на соца в нова светлина, праща го на една сцена с прочутата австралийка Лиса Джерард.

В правна кантора на брега на Тихия океан в САЩ Бояна Бункова работи със стартъп компании от Силициевата долина и с много артисти в областта на интелектуалната собственост. Преди да завърши юридическото си образование в САЩ и Англия, тя изучава право в Софийския университет. След завръщането си от Острова основава компанията „Шуберт Мюзик Пъблишинг“.

Като адвокат в САЩ решава да се заеме с продуциране на прочутия женски хор „Мистерията на българските гласове“. Работи за славата на хора по целия свят – навсякъде, където има интерес към гласовете.

Една млада дама – Бояна Бункова, успя да възроди славата на най-известния български фолклорен ансамбъл „Мистерията на българските гласове“. Нейната компания „Шуберт Мюзик Пъблишинг“ е продуцент и промоутър на хора. „Изпращах писмо по пощата за България от Сан Франциско. Служителят, младо момче, видя за къде е пратката и каза: „Вие сте от България, там, откъдето са „Мистерията на българските гласове“! Обожавам ги, искам да се оженя за всичките! Какво стана с тях?“

Тогава Бояна си дава сметка за еманацията на българското зад граница. Ансамбълът е истинска сензация през 80-те години след съдбоносната за „Мистерията“ среща с швейцарския музиколог Марсел Селие. Той издава дебютния им албум под името „Le Mystere des Voix Bulgares“. Следват още три техни албума, като вторият получава престижното „Грами“. В началото търсенето не е впечатляващо, но десетилетие по-късно вокалът на легендарната група „Bauhaus“ Питър Мърфи, запленен от тяхната музика, убеждава звукозаписната фирма „4AD“ да преиздаде първия албум. И това е началото на световните успехи на ансамбъла.

Но всичко това е минало. След промените у нас хорът остава без подкрепата на държавата.

Има изяви, но няма албуми с нови песни. Когато Бояна Бункова се заема с „Мистерията“, за да я възроди, тя прави това по нов начин. Опитва да покаже хора такъв, какъвто е бил, но в по-различна светлина, в съзвучие с новите тенденции.

Затова трябват нови произведения от нови автори, които да звучат модерно, но не за сметка на българското. И без да пренебрегват стойностното. Но дали такъв проект ще има успех?

Бояна и колегите изминават дълъг път на търсене, на лутане, на проби и съмнения. Канят водещи световни композитори да пишат композиции върху нашия фолклор, но получените демоверсии не ги удовлетворяват. Бояна решава да се спре на български автор – млад, необременен от втръснали формули.

Това е композиторът Петър Дундаков, автор на симфонична и театрална музика, известен с работата си в „Тибетски сърца“. Завършил философия и дирижиране в Ротердам, Петър започва да пише музика за бъдещия албум. Събират певиците от „Мистерията“ на репетиции под диригентството на проф. Дора Христова. Не е лесно, защото изпълнителките трябва да пътуват от и до родните си места, но полека-лека те усещат, че се ражда нещо ново.

Чрез ирландския композитор Джулс Максуел се свързват с австралийката Лиса Джерард от „Dead Can Dance“, известна с афинитета си към българския фолклор. Канят я да участва в създаването на новия албум на хора. Лиса приема предизвикателството и става съавтор с нейни и на Максуел заглавия.

Лиса е слушала „Мистерията“ в Лондон в труден период от своя живот.

„Бях готова да се откажа от кариерата си. Но когато ги чух, те се оказаха истинска спасителна благодат. Влюбих се в чистата радост и светлина, която те излъчват. Не знам дали бих оцеляла като певица в Лондон, ако не се бях срещнала с тяхната музика“, разказва тя пред „Гардиън“. Затова боготвори вълшебните български гласове. Лиса пристига за записи с хора през 2015 г., в деня на своя рожден ден – 12 април. „Няма да забравя този момент, в първия ден на записите синът ми проходи, а аз тичах между дома и студиото“, разказва Бояна. Така на 25 май 2018 г. излиза „БууЧииМиш“ – първият студиен албум на „Мистерията на българските гласове“ след 20 години пауза.

Днес „Мистерията на Българските гласове“ обикалят с концертите си цяла Европа.

Първото представяне на „БууЧииМиш“ с Лиса Джерард зад граница е през април 2018 г. в Брюксел в известната зала Ancienne Belgique. Следва участие във фестивала Bad Bon Kilbi в Швейцария. През август 2018 г. българският хор, носител на „Грами“, изнася самостоятелен концерт в Полша на алтернативния младежки Off Festival в Катовице. Заедно с Лиса Джерард имат още концерти в Белгия, „БууЧииМиш“ е представен и в Германия, Франция и Италия.

През 2019 г. изпълнителките пеят на концерти в 15 европейски държави. Канят ги на различни фестивали, като „Примавера саунд“ в Барселона – най-големия музикален фестивал в Испания.

Само по време на есенното им турне навъртат над 11 500 км с автобус и самолет от Скопие през Загреб, Любляна, Прага, Хелзинки, Копенхаген, Стокхолм и Осло до Виена, Атина и Швейцария. Александър Селие, син на Марсел Селие, музикант, е гост на предпоследния им концерт и не скрива възторга си от новия проект на хора.

На 3 април „Мистерията на българските гласове“ ще има концерт в Сити Марк Арт Център (бившето кино „Левски“) в София.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *