Боровец по-скъп от Алпите!

Боровец по-скъп от Алпите!

Родният Боровец цака по цени имотите на хитови ски дестинации в Австрийските и Италианските Алпи, показа проучване в български и чуждестранни брокерски агенции. “Може да се каже, че цените в нашите зимни курорти се конкурират с тези в чужбина“, съобщи за „Телеграф“ брокерът на недвижими имоти Виктория Дачева.

Ръст на цените има и в Банско, и в Боровец и Пампорово. В момента в Боровец се строи нов комплекс, в който за четиристаен апартамент трябва да платите 232 626 евро на зелено, показа наша проверка. За сравнение в планинска туристическа локация в Австрия може да купите жилище за 220 000 евро, което е с малко над 12 000 евро по-евтино.

Сред чуждите дестинации, в които може да се купи апартамент на цена като у нас, дори и по-ниска, е Каринтия в Австрия. Там ваканционен имот, който ако желаете, може да давате и под наем или да ползвате целогодишно, в момента излиза между 119 000 евро и 594 000 евро в зависимост от квадратурата. Уютна двуетажна къщичка в Австрийските Алпи излиза между 324 600 евро и 332 500 евро, като проектът е в строеж и представлява затворен комплекс от няколко постройки.

Много от агенциите, които продават имоти в Каринтия, дават отстъпка от 10% от цената, ако покупката бъде финализирана до 31 август тази година, показа проверка в австрийска агенция за имоти. В Италианските Алпи също може да намерите апартамент за между 350 000 евро и 700 000 евро. Има и много луксозни и с огромна площ, които надвишават 1 и 2 млн. евро. Най-скъпи са апартаментите в ски курортите в Швейцария, където масово цените тръгват от 750 000 евро.

Брокерът Виктория Дачева изтъкна, че в родните ски курорти пазарът е специфичен, но определено има увеличение на цените. По думите й интересът към покупки е основно от израелци, българи, както и от хора от различни държави в Западна Европа. В българските ски комплекси могат да се намерят и малки имоти до 50 000 евро. Ако обаче искате да купите нов модерен апартамент, аналогов на жилищата в чуждите курорти, пригответе поне 200 000 евро. В момента в Боровец продават четиристайни жилища в комплекс, който трябва да получи акт 16 до декември 2025 година, за 232 626 евро.

По-евтини са едностайните и двустайните жилища, които могат да се вземат и за 95 500 евро. Цените са без ДДС. Отделно в родните курорти се продават и надземни паркоместа за 8000 евро без ДДС, а подземните вървят с 4000 евро отгоре. В Пампорово има луксозни имоти за по 330 000 евро с площ от около 250 квадрата в затворен комплекс. В Банско за обзаведен луксозен тристаен ще платите около 200 000 евро. Цените на къщите минават 300 000 евро. „Най-евтиният имот с възможно най-малка квадратура, който може да намерите в Банско, в момента е 40 000 евро“, обясни Виктория Дачева. Тя уточни, че дори старите жилища в района не се препродават евтино.

Активни са сделките по морето

У нас в момента продължават да са активни сделките с имоти по Черноморието, съобщи за „Телеграф“ брокерът на недвижими имоти Виктория Дачева. Тя уточни, че по северното крайбрежие най-много са покупките във Варна и става дума основно за градски имоти. В Южното Черноморие има много препродажби, допълни експертът. Тя беше категорична, че спад на сделките няма. По думите й пазарът се движи най-активно в големите градове, като най-много са покупко-продажбите на жилища във Варна, София и Бургас.

Такса поддръжка яде от цената

Таксата поддръжка, която масово е задължителна в повечето имоти в ски курортите, яде от цената най-малко по 12 евро на квадрат. Сумата се плаща веднъж в годината. В повечето случаи зависи от квадратурата на апартамента и се изчислява на квадрат. Най-изгодно е, ако успеете да намерите или имот без такса поддръжка, или с по-ниска. В момента средно ще трябва да плащате по 15 евро на квадрат за година. Брокери обясниха, че повечето купувачи нямат против тази такса, защото са наясно, че имотите в затворени и луксозни комплекси вървят с нея. Това обаче гарантира охрана, както и различни удобства, като ежедневно почистване на общите части, наличие на басейн и др. Експертите припомниха, че тази тенденция важи не само за планинските, но и за морските и СПА курорти. „Много рядко ще попаднете на хубав имот без подобна такса“, изтъкнаха специалистите.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *