Борисов: Карантината да стане 10 дни

Борисов: Карантината да стане 10 дни

Това заяви премиерът от Брюксел.

„За коронавируса съм разпоредил сутринта – дълго говорихме с министрите на здравеопазването и образованието – децата трябва да ходят на училище, да намалят карантината на 10 дни и да се спазва дистанция. В момента тестват с колкото искат тестове. На ден държавата харчи над 120 хил. лв. за това”. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на Европейския съвет в Брюксел.

Според него в страната трябва да се спазват изискванията, разписани от Министерството на здравеопазването. „Няма да се налага да се предприемат каквито и да било други мерки, ако в ресторантите и дискотеките се спазва дистанция. Същото е и за училищата – те си работят и там учители и ученици спазват необходимата дистанция. Моето мнение и това на част от колегите е, че децата трябва да ходят на училище и да учат. Иначе ние нанасяме и вреда върху психичното здраве на хората”, обяви премиерът.

Премиерът обяви, че е създаден общ план за действие с COVID-19. „От ЕК този път доста са се потрудили, но според мен сме закъснели в тази сфера. Това трябваше да бъде направено още юли, а не сега, в паниката си, много от държавите членки да предприемат мерки, които паникьосват и останалите страни или да създават разнобой в действията”, смята министър-председателят.

 

 

„В едни държави вече се въвежда извънредно положение, в други се затварят ресторанти, кафенета. Трети пък предприемат съвсем различни мерки. Единственото, което се споменаваше във всички изказвания е, че носенето на маски не предпазва напълно, но във всички случаи концентрацията на вируса така става по-малка. Доказано е, че маската предпазва, може да не е напълно, но предпазва. Спазването на дистанция е вторият важен фактор. Третият е  дезинфекцията”, допълни Борисов.

Той съобщи, че по време на Европейския съвет са били обсъждани и други теми като тази за Зелената сделка, например.

„Представих проблемите на страната ни, заедно с още няколко държави, които имат ресурс като въглищата и го използват активно. Имаше много против ядрената енергия. Един тежък съвет, с който да се подготвим за декември с взимането на решение. Изводът, който мога да направя на база изказванията на колегите, е, че действително исканото от парламента 60-процентно намаление на вредните емисии може би ще стане 55% до 2030 г. Това е искането на всички, затова трябва много бързо да се подготвим с алтернативи за след 2030-а. Много трудно държави като България, Чехия и Полша ще се справят с тях”, каза министър-председателят.

Борисов посочи, че страната ни има много работа по Зелената сделка. „Без популизъм, без партийност, защото това ще стане. По какъв начин – дали от вредните емисиите от автомобилите, дали от централите, или от други сектори на стопанския живот, ние трябва да ги намалим. Това е решение на Европейския съюз, те ще бъдат стриктни”, изказа още министър-председателят.

NOVA.tv

 

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *