Борисов в Смолянско: Европейската комисия да не се опитва да ни прехвърля вина за ваксините

Борисов в Смолянско: Европейската комисия да не се опитва да ни прехвърля вина за ваксините

Премиерът Бойко Борисов каза в Смолянско: Европейската комисия е тази, която трябва да понесе отговорност за забавените доставки на ваксини в страните-членки. Вчера страната ни, заедно с още пет други държави от ЕС изпрати писмо до Европейската комисия, в което поиска спешна среща на върха заради разпределението на ваксините, припомня debati.bg.

 

 

Според Борисов не е редно Европейската комисия да прехвърля вина на отделните правителства заради проблемите около доставките на ваксини. Тъй като Европейската комисия е сключила договорите редно е тях да питаме за забавянето, заяви още Борисов. „Аз им благодаря, че те проведоха конкурсите, но аз поисках да се протоколира моето изказване по време на съвета, когато бяхме там, че искам да знам кой носи гаранциите.

Беше ми отговорено ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА и Европейската комисия. Считам, че на пропорционален принцип разпределение на ваксините на глава от населението е най-справедливия начин. И сега да не се опитват да ни прехвърлят вина. На нас, на всички държави, без да ни се дадат абсолютно никакви данни, ни посочиха конкретните ваксини. Една, втора, трета, сега и четвърта. И ние сме поръчали от всички. От „Астра Зенека“ са 4 милиона, но от „Пфайзер“ са 3 милиона и 900 хиляди.

С изключение на „Модерна“ другите компании не си спазват договорите. Ние не искаме нищо друго от Комисията, освен да ни дадат това, което сме договорили. Ние сме действали винаги дисциплинирано, точно и ясно, в съотвествие с европейските правила, каза Борисов. Борисов беше придружаван от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. Той припомни, че страната е поръчала от всички одобрени в ЕС ваксини. Но графикът за доставката им не се спазва. Договорите обаче са сключени на ниво Европейска комисия и затова тя трябва да носи отговорност, напомни здравният министър.

Спор в ЕС заради ваксините Вчера няколко страни от ЕС, сред които и България, се оплакаха, че дозите не се раздават справедливо. В общо писмо до Комисията и Европейския съвет лидерите на Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия, поискаха въпросът да бъде обсъден на ниво Европейски съюз. По-късно към тях се присъедини и Хърватия. Снощи от Европейската комисия излязоха със становище, че ваксините се разпределят пропорционално според числеността на населението. Имат се предвид и епидемичните данни. Разпределението зависи от правителствата на страните членки. Договорената политика от 27-те държави, позволява на страните с по-тежка епидемична ситуация да получат достъп до повече дози. Очаква се проблемът да се обсъди на срещата на върха на ЕС, която е планирана за 25 и 26 март.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *