Борисов: Ако Нинова не се беше дръпнала, щеше да има правителство с първия мандат

Борисов: Ако Нинова не се беше дръпнала, щеше да има правителство с първия мандат

Аз не искам да коментирам президента, защото трябва да бъде обединител. Това каза пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Казах, че няма да ни повлияят шантажи отвън, записите и нищо и ще излъчим редовно правителство. Слушах ги колегите от другите партии, просто не исках да се карам допълнително с тях. От първия до последния ден сме говорили едно и също и го направихме днес“.

В ситуация, в която първите две коалиции са намерили мнозинство, подкрепени от ДПС за конституционна реформа, това е единственото работещо. Ако г-жа Нинова не се беше дръпнала, щеше да има правителство с първия мандат, а Гроздан Караджов щеше да е министър. Даже бяха уговорени министрите, но да не говоря повече”, добави още Борисов.

Карадайъ и Пеевски: Гласувахме „за“, защото ДПС заявихме, че няма да пречим

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски са двамата депутати от движението, които гласуваха “За” кабинета “Денков-Габриел”. Това потвърди в кулоарите на парламента Карадайъ.

Той се аргументира с мотива, че след среща с ГЕРБ и ПП са заявили, че няма да пречат на коалицията да излъчи редовно правителство.

„Това за нас е първа крачка към преодоляване на политическата криза. Българските граждани не искат да има шести поредни ненужни избори. Те искат спешно да преодолеем политическата криза, за да се решават проблемите на хората. Според нас основният проблем за решаване е спиране на прогресивното обедняване на българските граждани“, заяви Карадайъ.

„49-ото НС има една много важна задача – да се опита да направи съдебна реформа, а тя не може да се случи без промени в Конституцията, която пък не може да се случи без ДПС“, подчерта лидерът на движението. И допълни, че ще бъдат проактивни по темата за промени в Конституцията.

Делян Пеевски заяви, че не подкрепят състава на кабинета, но подкрепят конституционната реформа. По думите на Пеевски той и Карадайъ ще бъдат част от парламентарната комисия за конституционни промени. „Очакваме от кабинета „Денков – Габриел” да извърши конституционната реформа. Не подкрепяме правителството като състав, а подкрепяме само конституционната реформа.“

Делян Добрев: Гласувах „против“, защото ПП са сбирщина от измамници

Гласувах „против“ защото продължавам да смятам, че ПП са сбирщина от измамници, жадни за власт. Това написа във фейсбук профила си Делян Добрев от ГЕРБ.

„Чакам с нетърпение да гласувам „за“ при първият вот на недоверие към това правителство. И ми се струва, че този момент ще настъпи доста бързо”, написа още Добрев.

Радев: Компромисите за това правителство засягат устоите на демокрацията

Президентът Румен Радев направи лаконичен коментар в кулоарите на парламента след излъчването на редовно правителство с премиер Николай Денков:

„Ясно е, че трябва да имаме редовно правителство и работещ парламент, но начинът на формиране и куширане на това правителство е с изключително тежки компромиси. Те засягат дълбоко устоите на демокрацията и морала в политиката, а това означава рискове и несигурност“.

Президентът напусна пленарната зала преди новоизбраните министри да положат клетва. Преди началото на дебатите той остро разкритикува ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, като заяви, че са спечелили за сметка на демокрацията.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *