Болници, които отказват да лекуват пациенти с коронавирус, ще бъдат санкционирани

 Това ще бъде записано в проекта на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за следващата година, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг.

При отказ ще се налага финансова санкция, а най-тежката глоба ще е прекратяване на договора с НЗОК, като фондът няма да плаща на лечебното заведение.

Заради нарастващия брой заразени с коронавирус в болниците ще бъдат разкрити допълнителни легла за такива пациенти, заяви още министърът. Те ще са във всички болнични структури, които са ангажирани с лечение на пациенти с коронавирус.

Ако пациент постъпи в лечебно заведение, той трябва да бъде обслужен на място, каза министърът. За момента обаче по-голям е проблемът с екипите на първа линия, каза той.

Решението на здравните власти идва на фона на зачестилите сигнали за отказ за прием в болница на пациенти с коронавирус.

На 64-годишен мъж от Димитровград с Covid и пневмония е отказана хоспитализация, съобщиха от РЗИ-Хасково. Вчера здравният министър Костадин Ангелов разпореди проверка на случай на върната жена в Бургас, също с коронавирус и отказан прием в болница.

Към момента няколко частни болници са заявили, че не могат да лекуват пациенти с коронавирус по конюнктурни причини, директен отказ няма, заяви шефът на столичното РЗИ д-р Пенчев. Те се опасяват, че не биха могли да се справят като организация и специалисти.

Всички директори на РЗИ в цялата страна получават правомощия за налагането на противоепидемични мерки в собствената си област, каза още проф. Ангелов. Така всяка отделна област ще може да въвежда или премахва една или друга противоепидемична мярка.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *