Болните в Гърция намаляват, но строгите мерки остават

Болните в Гърция намаляват, но строгите мерки остават

Гръцкото правителство не поема риск за облекчаване на част от мерките въпреки положителните резултати от дългата карантина. Налагат се глоби и арести за нарушителите, предаде АНА.

Две трети от гърците заявяват готовност да се ваксинират срещу Covid-19 при първа възможност. Подобрена е епидемиологичната обстановка в Гърция, като само част от област Атика остава рисков район, съобщават от министерството на здравеопазването.

След два месеца на карантина и строги ограничения северните райони -Солун, Драма, Серес и Кавала са с нисък показател на заразени. Въпреки тези положителни данни правителството не предприема разхлабване на мерките по съвет на специалистите от комисията по контрол на коронавируса.

До 7 януари засега остават действащите строги мерки, като вечерен час, забрана за напускане на района по местоживеене и излизане от дома само по необходимост. Мнението на епидемиолозите е, че събирането по празниците създава риск от нови огнища на заразата.

Затова затворени остават всички магазини, заведения, барове и пълна забрана за тържества. Полицията налага строги глоби за всякакви нарушения на мерките, а вчера дори метрото не спираше в центъра на Атина, за да не се събират хората.

В Аспропиргос, област Атика, увеличиха с още седмица времето на пълна карантина, което доведе до реакция на група местни жители, които замерваха полицаите с камъни.

Днес от Атина транспортират част от ваксината в университетските болници в Солун, Патра и Лариса, като утре е стартът на акция „Свобода“ за първите гърци, които ще се ваксинират.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.