Болката при инсулт е като светкавица

Болката при инсулт е като светкавица

Според последни статистики средно с 10-15 мин се бави повикването към спешната помощ, когато се звъни на единния телефон – 112. Известен дял в забавянето имат и самите пациенти. Обяснението, което те дават по телефона, понякога е пълно с излишни подробности, а оплакванията им са противоречиви. Какво е най-важното?

Ако настъпи главоболие, трябва да се прецени колко е силно. Най-опасна е болката, преминаваща през главата подобно на светкавица и достигаща пределите на човешката търпимост. За възможно критично състояние алармират следните оплаквания: изтръпване на ръцете или краката, парализа, замайване, двойно виждане, слабост.

Много тревожно е, когато тези прояви са по-силно изразени от едната половина на лицето или тялото. Всички тези симптоми сигнализират за мозъчен инсулт, настъпил поради запушена или разкъсана артерия, доставяща кислород на мозъка. Ако в първите три часа от началото на инцидента пострадалият получи ефективна медицинска помощ, има шанс да се предотвратят тежки увреждания на мозъка.

Друг критичен симптом е болката в гърдите. При сърдечен инфаркт тя обикновено се съчетава с неприятно усещане в ръката, челюстта или шията, студена пот, силна слабост, гадене, повръщане, загуба на съзнание или учестено дишане. Понякога инфарктът на сърцето настъпва без болка. Това се случва по-често при жените, възрастните хора и диабетиците. Те обаче усещат зашеметяване и силна немощ. Естествено, веднага трябва да се търси лекарска помощ. В това състояние може да се сдъвче таблетка аспирин, за да се предпази сърцето от допълнителни увреждания.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *