Близо 60% от българите не планират никаква зимна ваканция

Близо 60% от българите не планират никаква зимна ваканция

Над половината българи не планират каквото и да било, свързано с почивка през зимния сезон. Чужбина почти отсъства от плановете за зимна почивка. Около 1.3 млн. души сериозно обмислят до вили и къщи, до приятели и т.н. Оценката за развитието на зимния туризъм в България е добра. Това показват данни от проучване по телефона сред 1000 българи на „Галъп“.

Според резултатите 59.5% не планират каквото и да било по отношение на почивка през зимата, а останалите се колебаят в отговорите си. Общо около 600 хил. българи (11.5%) правят планове да ползват някакъв тип туристическа услуга, което е над четири пъти по-малко спрямо проучване от миналата година по това време. Други 23% планират да почиват, но по-скоро на гости на роднини и познати, или в собствени вили, къщи или други подобни. Това са около 1.3 милиона пълнолетни българи.

Осезаемо е влиянието на ситуацията около коронавируса. Повече от една пета от всички запитани признават, че плановете им да почиват или да не почиват са силно повлияни от ситуацията с коронавируса. Такъв е делът и сред онези, които планират да пътуват, показват резултатите.

Друга една пета също декларират зависимост от ситуацията, макар и в известна степен. При онези, които действително планират туризъм, обаче този дял е доста по-сериозен – една трета от отговорите свидетелстват за известно влияние на необичайната ситуация.

Повече от половината от всички респонденти не намират зависимост от ситуацията с коронавируса – вероятно и защото голяма част от тях по принцип нямат туристически планове. При онези които имат намерение за туризъм, този дял е чувствително по-нисък.

Около 60% от възнамеряващите да почиват като туристи тази зима, се канят да празнуват коледните и новогодишните празници, като туристи, в България (сигурни и не толкова сигурни в пътуването са поделени сравнително равно, но все пак несигурността има известен превес). Това са близо 400 хиляди души. (Какво става с резервациите в заведения и курорти за празниците в края на декември четете тук.)

Пет пъти по-малко пък са онези, които планират да прекарат Коледа и Нова година като туристи в чужбина, а сигурните от тях са на пренебрежимо ниски нива.

Извън коледните празници, на ски или друг тип почивка през зимата, планират да отидат като туристи в България около 260 хил. души. Една трета от тях са съвсем сигурни в пътуването си.

Когато става дума за ски или подобна ваканция в чужбина, извън коледно-новогодишните празници, планиращите туризъм са повече от четири пъти по-малко, а сигурността в плановете е 50/50, отбелязват от „Галъп“.

СПА, винен, културно-исторически и пр. туризъм в България, извън Коледа и Нова година, планират общо около 500 хил. пълнолетни българи, а около 200 хил. от тях смятат, че на този етап са сигурни, че ще ползват такава туристическа услуга. Подобен туризъм в чужбина на този етап е план на около 80 хил. души, макар че само една четвърт от тях са съвсем сигурните.

Както може да се калкулира според числата, онези, които планират туризъм, нерядко планират и повече от едно пътуване. А онези, които имат планове за пътуване у нас, са и хората, които с по-голяма вероятност биха пътували като туристи и в чужбина.

Средната планирана сума за зимна почивка сега е 1252 лв., а преди година е била 985 лв. Вероятно ръстът на сумата сега се дължи и именно на факта, че очаквания наистина да пътуват като туристи имат най-вече по-платежоспособните българи. Средната планирана продължителност на почивката, която планиращите туризъм си представят или са си запазили, е около 6 дни.

Участвалите в проучването оценяват по-скоро положително усилията на ресорното министерство, но мнозинството от анкетираните не изразяват позиция. Общата оценка за посоката на развитието на българския зимен туризъм остава добра в очите на българите: 48.8% казват, че той се подобрява, срещу 21.7% които смятат, че не се подобрява. Останалите се затрудняват да отговорят и техният дял нараства в сравнение с миналата година.

Като добри преценяват условията за настаняване 45.9% от анкетираните, а като „определено добри“ ги оценяват 23.9%. По-скоро не са добри за 9%, а определено не са добри за 4.4%. Останалите не могат да преценят.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *