Благоевград отбелязва 139 години от рождението на Тодор Александров

Община Благоевград Ви кани на 4 март 2020г., от 11.00 часа на бюст- паметника на Тодор Александров пред сградата на Окръжен съд- Благоевград, където ще се състои ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност по повод 139 години от рождението на героя.

Тодор Александров е роден на 4 март в щипската махала Ново село, в семейството на учителя Александър Попорушев и Мария Хаджиянева-Попорушева. Учи в Радовиш и в българското педагогическо училище в Скопие, което завършва през 1898 г. с отличен успех.

В Скопие на 16-годишна възраст се включва във Вътрешната македоно-одринска революционна организация, посветен от директора на училището Христо Матов. По-късно учителствува в гр. Виница. Преподава и в българската прогимназия в Кратово.

По време на Балканаската война Тодор Александров е начело на чета №52 на Македоно-одриснкото опълчение която достига до 117 души и с нея навлиза в град Кукуш и го предава на настъпващите български военни части. Тодор Александров е убит на 31 август 1924 година

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *