Благоевградчани изкупиха илачите от аптеките и оставиха стотиците болни от грип без лечение

От аптеките в Благоевград изчезна единственото антивирусно лекарство, което блокира действието на грипа – „Тамифлу”. От няколко дни разтревожени пациенти навъртат километри всеки ден в търсене на блистери, единият от които струва между 35 и 38 лв., но аптекарите масово отговарят, че нямат и вероятно скоро няма да получат.

За проблема алармира търговският директор на холдинга, който купи мажоритарния дял на ФК „Пирин“ – Владимир Елезов, пише в. „Струма“. „Няма такива олигофрени, изкупили „Тамифлу”-то, да се запасяват малоумниците срещу вирус, който не се влияе от това лекарство, и сега болните, които имат наистина нужда от него, какво да правят? – Скоро няма и да има, господине и в складовете свърши… Думи нямам“, изригна емоционално бившият общински съветник, след като синчето му разви симптоми на грип и личният лекар изписал илача с уточнението, че само той може да спаси детето от задълбочаване на здравословния проблем.

Елезов бе особено бесен на свой съгражданин, който се похвалил в социалните мрежи, че е дал 200 лв. да се запаси с „Тамифлу” като предпазна мярка срещу коронавируса. „Това, въпреки че до момента в България коронавирус не е констатиран, и независимо че всички вирусолози са категорични в едно – никое лекарство не може да ни предпази от него“, гневно коментира Елезов.

Семейният лекар д-р Маруся Веселинска потвърди, че „Тамифлу” е изчерпан напълно както в Благоевград, така и в София, и че лекарството няма заместител. „Изчезването му не е прецедент, това се случва в края на всяка грипна епидемия в страната, различното е, че в момента сме в началото на нова грипна вълна и го забелязвам по чакащите пред кабинета ми, които са се увеличили многократно“, допълни лекарката.

Тъй като от миналата седмица „Тамифлу” отсъства напълно от аптечната мрежа, тя и колегите й масово предписват „Авирон Рапид”, който всъщност е подсладена хранителна добавка и действието му е много по-слабо. Неговата цена за един курс лечение е 18-21 лв. Това лекарство още не е започнало да изчезва.

И двата лекарствени препарата действат и на двата грипни щама, които в момента морят благоевградчани. Тук все още не е отшумял грипът от тип А, а набира сили грип от тип Б и заради него тази седмица учениците получиха втора за сезона грипна ваканция.

В областния център на Пиринско все още са единици хората, които се придвижват с маски по улиците, още повече че според лекарите тънката медицинска маска е крайно несигурно средство за предпазване от всякакви вируси. По-предвидливите благоевградчани обаче, които смятат да пътуват зад граница през следващите 2-3 месеца, започнаха да си поръчват през интернет по-стабилни маски, тъй като битува общото мнение, че преди лятото коронавирусът едва ли ще изчезне. Една от първите, сдобила се с такова предпазно средство, е собственичката на туроператорска агенция Здравка Чимева, чиито служели й поръчаха платнена маска с филтри за многократна употреба, китайско производство. Цената е 65 лв. бройката без доставката. С нея Чимева смята през месец май да лети с приятелка до Испания, ако „Луфтханза” не отмени полетите си дотогава заради продължаващия настъплението си към Европа коронавирус.

Мярката е силно превантивна, като се има предвид, че за разлика от България, в Испания няма никаква истерия по отношение на вируса. За това съобщи благоевградчанката Таня Петрова, която от много години живее там и до момента още не е видяла по улиците на Памплона човек с маска. На 1 март Петрова дори ходила в болницата да види новородената внучка на друга благоевградчанка – Калина Сотирова, и въпреки че бебчето било на по-малко от 24 часа, лекарите я пуснали без проблем и без всякакви предпазни мерки.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *