Благоевградчани загърбиха страха от коронавируса и отидаоха на карнавала в Струмица

Организирана група от 15 благоевградчани се оказаха сред малцината българи, решили да не отменят планирано пътуване до Струмица за традиционния фестивал ала Рио де Жанейро, организиран всяка година около Сирни Заговезни, пише в. „Струма“. Провеждането му заради коронавируса бе спряно, тъй като в Северна Македония вече има доказани случаи на заразени, което отказа доста от мераклиите да гледат на живо събитието.

„В Струмица имаше много гърци и румънци, и въпреки че провеждането на карнавала официално бе забранено, улиците бяха пълни с млади хора, част от тях пременени в костюми, главната улица бе озвучена и всички магазини и заведения работеха на пълни обороти“, разказа ЮЗУ преподавателката д-р Любов Иванова.

„Самите жители на Струмица съжаляваха, че карнавалът им е отменен и сцената е празна, но за сметка на това празникът се бе пренесъл по улиците, където хората танцуваха и се веселяха от сърце“, допълни я Дора Ангелова, директор на Регионалната библиотека в Благоевград, като допълни, че за разлика от психозата в България, македонците се оказали много по-спокойни по отношение на вируса.

„На отиване ми направи впечатление, че един от техните митничари е с маска и ръкавици, на нашата граница на Златарево не видях никого с лични предпазни средства, а на прибиране един от техните хора дори се пошегува: „Няма нищо, но шефката така нареди“, разказа още Д. Ангелова. „Температурата също никой не ни мери на излизане и на влизане в страната, а още в Ново село се запасихме с маски (от твърдите) само за по 30 стотинки, защото у нас изчезнаха преди няколко седмици. Впрочем там и с лекарствата няма никакъв проблем и има всичко, за разлика от тук. На пазара в Струмица и в заведенията никой не работеше с маска и ръкавици, и хората бяха много спокойни по темата за коронавируса“, допълни шефката на благоевградската библиотеката.

Намаленията в магазините провокирали нашенци да не правят сметка на портфейла си, признаха екскурзиантите. Благоевградчани не пропуснали възможността да се отбият в манастира при село Водоча, на 4 км от центъра на Струмица, където се предполага, че са избодени очите на Самуиловите войници, което дало и името на населеното място, а на връщане се отбили и през пазара в Ново село.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *