Благоевградската обществност отбелязва 118 години от гибелта на Гоце Делчев

Благоевградската обществност отбелязва 118 години от гибелта на Гоце Делчев

   Малко след 10.30 от Съдебната палата към площад „Македония” се отправи традиционното възпоменателното шествие, което всяка година се организира от Регионален клуб „Традиция”. Негови членове със знамена, също и деца се включиха, за да почетат паметта на Гоце Делчев, един от най-значимите български революционери, посветил живота и делото си на мечтата за Обединена България. Легендарният войвода, на когото принадлежат  думите „Моралната революция – революцията во ума, сърцето и душата на един робски народ – е най-великата задача.”,  загива със смъртта на храбрите на същия ден през 1903 г. край село Баница, Серско, не му е съдено да се включи в Илинденското въстание.
    Точно в 11 часа пред паметника на Гоце Делчев на пл. „Македония” с химна на Република България започна тържественият ритуал с участието и на военнослужещи от Военно формирование 26400, както и на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски. Бяха припомнени факти от  живота и делото на родения в Кукуш /дн. Северна Гърция/ водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация.
    Цветя поднесоха временно изпълняващият кмет на община Благоевград Ясен Попвасилев, заместник-областният управител Иван Стоянов, депутати, представители на политически партии и общественици.
bnr.bg
loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *