Благоевградската общественост отбеляза 117-та годишнина от Илинденско – Преображенското въстание

Община Благоевград бе подготвила тържествена програма, по повод навършването на 117 години от Илинденско – Преображенското въстание.
Отбелязването на днешния ден започна с панихида отслужена за героите, загинали за вярата и свободата на България. Кметът на община Благоевград инж. Румен Томов и заместник-кметът д-р инж. Василиса Павлова, поставиха венци на мемориала „Делчевия род“ в двора на църквата „Въведение Богородично“, в знак на почит и признателност, към паметта и делото на храбреците. Паметта на героите почетоха също зам. областния управител на област Благоевград, Иван Стоянов, народни представители, общински съветници, представители на политически партии, културни институти и институции, граждани и гости на събитието.
Общинското ръководство посети откритата изложба в Регионален исторически музей, под надслов „За нея ний се борим, за нея ние мрем“ .
От 18.30 часа се проведе общоградско шествие в памет на героите загинали в Илинденско-Преображенското въстание, от паметника на Тодор Александров до площад „Македония“, с участието на Национално дружество „Традиция“.

Снимка на Община Благоевград-Municipality of Blagoevgrad.
Ритуалът по полагане на цветя и венци, на паметника на Гоце Делчев, пл. Македония, бе от 19:00ч., като събитието уважи и евродепутата Ангел Джамбазки. Бригадно командване – Благоевград, с командир полковник Красимир Кръстев, дадоха почетен караул, по повод навършването на 117 години от Илинденско – Преображенското въстание. Кметът на община Благоевград инж. Румен Томов, изказа уважението и възхищението си, към борилите се и загинали за свободата герои: „На днешния светъл за всеки българин ден, сме тук с вълнение, за да почетем героичният 2 август 1903 г.

Снимка на Община Благоевград-Municipality of Blagoevgrad.

Денят, когато робите отново вдигнаха глава и вдъхновени от делото и заветите на Големите български революционери Христо Ботев и Васил Левски, взеха съдбата в собствените си ръце и с вяра, и жертвоготовност поднесоха живота си пред олтара на Родината и Свободата. Те заявиха на целия свят, че предпочитат хиляди пъти смъртта пред позора на робския живот. Илинденско-Преображенската епопея се нареди сред най-високите върхове на движението за национално освобождение и обединение на българите. На днешния ден ние, потомци и сънародници на храбри юнаци, не просто скланяме глави пред подвига и саможертвата им, а даваме ясен знак, че не сме забравили историята и че Илинденско-Преображенското въстание е част от националната ни идентичност. Поклон пред хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за свободата и обединението на нашето Отечество България!“

Снимка на Община Благоевград-Municipality of Blagoevgrad.
Програмата продължи с тематичен концерт-спектакъл на ансамбъл „Пирин“ „Зов за свобода“ – с участието на Руска Стоименова и поетични изпълнения от Атанаска Ковачева, главен експерт направление “Култура“, на пл.“Георги Измирлиев“ пред зала „22 -ри Септември“.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *