Бизнесът в шах: Коронавирусът стопи обявите за работа, стресна дори мощния IT сектор

Бизнесът в шах: Коронавирусът стопи обявите за работа, стресна дори мощния IT сектор

След повече от 10 месеца пандемия, всевъзможни извънредни мерки и локдауни на почивки, родният бизнес вече се чувства поставен в шах. Който не вярва на подобни приказки, може да погледне обявите за работа в специализираните сайтове и платформи.

От агенциите за подбор на персонал твърдят, че заради заразата от коронавирус търсенето на работна сила през изминалата година у нас се е свило с цели 44 на сто в сравнение с 2019 г. Според експертите основната

причина за големия спад е притеснението на работодателите,

че няма да успеят да задържат обемите на реализираните приходи в пандемичната обстановка на нивото отпреди кризата.

Този страх се очерта ясно още след въвеждането на извънредното положение през март и нарастването на безработните. Въпреки това обаче част от служителите бързо бяха върнати обратно на работа.

„През месеците имаше леки промени в предлагането на работа, но като цяло бавно и постепенно през цялата година се наблюдаваше трайна тенденция на намаляване на офертите за търсене на работници и служители. В края на годината, т.е. октомври, ноември и декември, постоянно имаше спад от приблизително 20% на месечна база, като за последния месец – декември, обявите са със 195 по-малко от броя им през ноември. Докато за секторите хотелиерство и ресторантьорство тенденцията е през цялата година, то

през ноември и декември търсенето е по-малко в абсолютно всички сектори“,

каза Християн Петков, който е оперативен мениджър в Job Tiger.

Само от юни, когато ресторантите се възстановиха след първия локдаун, до момента търсенето на специалисти е спаднало с 85%. Обявите за служители в заведения са близо 1000 за страната при средно ниво от 6000 при нормални обстоятелства. Най-стабилни са секторите производство и строителство. Християн Петков добави още, че предложенията за работа в сектор здравеопазване и фармация са намалели.

COVID-19 успя да удари дори и ИТ бзинеса, макар че от години той е един от най-перспективните. Очакванията той да получи допълнителен тласък заради нуждата от масово преминаване към електронни услуги в условията на пандемия не се оправдаха и вместо това се наблюдава лек спад в търсенето на кадри при компютърните спецове.

„В условия на локдаун ИТ секторът не усеща чак толкова икономическия ефект на кризата, но неяснотата и непредсказуемостта на цялата ситуация кара работодателите в бранша да не са сигурни до каква степен могат да си позволят да предвидят увеличаване на работните места. Компаниите са в режим на изчакване, за да видят какво ще се случи“, обяснява Християн Петков.

За кризата в ИТ сектора освен намалелият брой обяви говорят и заявките на фирмите за държавно подпомагане за запазване на работните места. Общо 277 фирми от IT сектора в България са получили одобрение по програмата 60/40 за субсидирана заетост за периода април – юни 2020 г. Субсидията за периода е почти 3 млн. лева, като са подпомогнати заплатите на над 4700 души. По програмата са одобрени ИТ компании от 25 населени места, като най-много те са в столицата – 153. В Пловдив броят им е 7.

Голяма част от фирмите, които са се възползвали от схемата 60/40, са микропредприятия с до 9 работници или малки и средни компании. Има и такива, които оперират само на българския пазар, отбелязват специалистите. Поне за момента

дъщерните компании на софтуерните гиганти у нас не са засегнати от пандемията.

Наблюдава се и още една тенденция в ИТ сектора – липсата на висококвалифицирани кадри. Християн Петков даде пример, че към момента предложенията за смяна на работното място при компютърните спецове в страната, които са по-навътре в работата, са около 850. В същото време обаче едва 800 от тях са отворени към получаване на предложения. „Предложенията са с 50-60 повече, това обаче не означава, че те са готови да сменят фирмата, просто искат да бъдат информирани как върви пазарът на труда“, обяснява Християн Петков. Заради необходимостта от високоспециализирани кадри компаниите били готови да назначат на позиция младши служител хора с базови умения по основните компютърни езици и да ги обучат. Идеята е те да стигнат нивото на квалификация, от което компанията има нужда.

Средната работна заплата в ИТ сектора е 3350 лв., като през май е имало леко понижение.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *