Бивш министър продаде лукс имота си с басейн в с. Баня

Бивш министър продаде лукс имота си с басейн в с. Баня

Най-върлият борец срещу изграждане на Регионалното депо за неопасни отпадъци край Баня – поетесата Елена Наумова, е отдала под наем на столична фирма част от комплекса си „Елена“, който изгради преди няколко години. Фирмата наемател ще го експлоатира занапред, а Наумова засега ще продължи да ползва само две от къщичките, но не крие, че обмисля и евентуална продажба.

„Служебни ангажименти в София не ми позволяват да пътувам често и затова реших да го отдам под наем, но това не означава, че прекъсвам връзката си с Баня. Аз обичам много Баня, хората от селото също. Това е родното село на родителите ми, моето родно село. Дали сме под наем голямата къща и една от малките, другите две сме ги оставили и ще си ги ползваме, когато ходим в Баня. Действително обмисляме и вариант за продажба“, сподели Елена Наумова, която в момента работи по поредната си книга, която много скоро ще бъде издадена, инофмира в. „Струма“.

Договорът за наем е за пет години, а наред с двете къщи дружеството наемател „БИД“ ЕООД, което се представлява от Соня Патришкова, ще ползва и правата по разрешителното за водоползване на минерална вода, чийто титуляр досега бе фирмата на Елена Наумова „Елени 2“ ЕООД. Искане за това е депозирано още в края на миналата година до Басейнова дирекция и препратено по компетенции на община Разлог.

На редовната сесия на местния парламент, която се проведе в четвъртък при закрити врати, Общинският съвет е гласувал и одобрил правата по разрешителното да бъдат предоставени на наемателя при същите експлоатационни условия, а именно средноденонощен дебит до 0.047 л/сек., или годишен обем до 1 482,2 куб.м. В тази връзка Общинският съвет е упълномощил кмета да предприеме действия по прекратяване разрешителното за водоползване с титуляр „Елени 2“ ЕООД на Елена Наумова и да издаде такова на „БИД“ ЕООД. Срокът на действие е 5 години, колкото е и срокът на договора за наем между страните. Минералната вода ще се ползва за захранване на басейна в комплекса, който също е предоставен под наем.

Комплекс „Елена“ е от затворен тип и разполага с общо шест къщи, две от които са продадени още преди няколко години, а Елена Наумова е собственик на останалите четири – голяма къща, обособена като хотелска част, и три по-малки двуетажни къщи с по 3 спални помещения на втория етаж. Пред всяка от къщите има беседки, а дворът е озеленен с храсти и цветя и с обособени детски кътове.

Местните парламентаристи са приели и прехвърляне на права по друго разрешително. Искането е заради продажба на къщата на бившия депутат и бивш министър на правосъдието Младен Червеняков, който сега е посланик в Словения. Досегашният титуляр е дружеството на дъщеря му Мария – „Мия- Мария Младенова“, а сега правата по него се прехвърлят на новия собственик на къщата „Лав Ейнджъл“, което се представлява от Мариана Терзиева, чието семейство е собственик и на друг комплекс в селото. Разрешителното е за срок от пет години при същите експлоатационни параметри – 0.5 л/сек. средноденонощен дебит, или 1576,8 куб. метра годишен обем.

Младен Червеняков е един от първите политици и известни личности, закупили къща в Баня и един от първите ползватели на минерална вода. В продължение на дълги години селото беше любимо място за отдих на него и семейството му. Местни споделят, че с течение на времето визитите на семейството ставали все по-редки и преди няколко години къщата е обявена за продан, а впоследствие е продадена. Къщата е построена в стар стил, с огромни чардаци на основната сграда. По протежение на двора са изградени по-малки постройки, а в края му, точно под борова гора, е изграден и басейн.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *