Беларус е напът да остане без олимпийски отбор

Беларус е напът да остане без олимпийски отбор

Още двама спортисти от Беларус отказаха да се върнат в родината си – седмобойката Яна Максимова и нейният съпруг, лекоатлетът Андрей Кравченко, съобщи Дойче веле.

По-рано сънародничката им Кристина Тимановска, която пристигна в Япония за участие в Олимпийските игри, поиска политическо убежище в полското посолство в Токио.

„След всички събития, станали в Беларус не планирам да се върна. Имам малка дъщеря, не мога да рискувам. Аз съм от тези хора, които не могат да мълчат.“ – съобщи Максимова, която в момента се намира със семейството си в Германия

Тя уточни в публикация в Instagram, че същото решение е взел съпругът ѝ Андрей Кравченко – той е сред над 400-те спортисти, които през август 2020 г. подписаха открито писмо, с което осъдиха фалшификациите на президентските избори в Беларус и насилието от страна на властите срещу мирно протестиращите граждани. Скоро след това той беше изключен от отбора на Беларус.

Максимова уточнява, че се надява някой ден да може да се състезава под суверенния флаг на Беларус в бяло, червено и бяло. Той беше отменен като национално знаме от Александър Лукашенко и беше заменен с червено-зеления флаг от времето на Съветския съюз. Знамето в бяло, червено и бяло се превърна в символ на борбата срещу режима на Лукашенко.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *