Без върбови клонки в храмовете на община Разлог

За най-натоварените дни около Цветница и Великден, в които богослуженията при определени моменти са свързани с присъствието на много хора ще бъде създадена допълнителна организация за недопускане на разпространението на COVID-19.

В Храм Свето Благовещение и Параклис Света Богородица в Разлог са проведени мероприятия за дезинфекция, които ще продължат през целия празничен цикъл.
На Цветница в храмовете ще бъде отслужена света литургия, но няма да има тържества и да бъдат раздавани върбови клонки.

Богослуженията ще бъдат осъществявани при стриктно спазване на ограниченията, въведени със Заповед на Министъра на здравеопазването.

С цел недопускане на струпването на хора, в храм Свето Благовещение в Разлог ще бъде въведен пропускателен режим. В празничните дни няма да бъде допускано присъствието на повече от 15 миряни в един и същи момент, влизането ще се осъществява през централния вход, а излизането през северния вход на храма. Няма да бъдат допускани хора без маски и ръкавици. Призоваваме миряните да не допускат струпвания и да спазват дистанция от 2 метра и ги приканваме да посетят храма в часовете, в които не се предполага голяма натовареност.

Храмовете на територията на Разложка духовна околия ще бъдат отворени през целия ден.
Св. Синод призовава вярващите християни да останат по домовете си: „Никой няма да бъде осъден или не уважен заради изборът му в тази ситуация, в която ще ни заварят празниците. Това е една жертва, която този, който остава в дома си прави спрямо себе си, за да опази и другите хора. Не е лесно човек да жертва една толкова съкровена духовна потребност, която има – да отиде в храм, да участва в богослужението. Но има хора, които го правят с ясното съзнание, че това е необходимо, за да се преодолее по-леко и по-бързо този период на пандемията“.

В интервю на Лалка Радкова за Българско национално радио, Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим казва: „Моята молитва за всички е да даде Господ търпение, да помогне на всички да пренесем тези изпитания – с твърдост до край, да вярваме, че Бог допуска това, за да получим някаква по-голяма полза. Дай, Боже Господ да ни даде разум да открием, да проумеем онова, което е полезно, и което можем да извлечем от тези скърби, в които се намираме сега! Разбира се, преди всичко се моля да бъде запазен животът и здравето на всички и излизайки от това изпитание да бъдем още по-отговорни едни към други, но и любовта помежду ни да се умножи. Да бъдем единни, единомислени, единодействени във всяко едно отношение, което е полезно“.

Кметът инж. Красимир Герчев се обръща към жителите на община Разлог с думите: „Да бъде честит един от най-светлите християнски празници – Цветница. Нека тези дни донесат смирение и вяра в настъпването на по-добри времена, така като пролетта носи щастие и надежда. Приканвам гражданите да спазват мерките за ограничаване на пандемията и да пазят своето здраве и здравето на всички нас.“

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *