Безпаричие затвори единствения вестник на българите в Сърбия

Безпаричие затвори единствения вестник на българите в Сърбия

Единственият вестник на българите в Сърбия спря да излиза поради финансови проблеми, предаде БНР. „Ново братство“ се издава с малки прекъсвания от 1949 г.

Редакторите и репортерите са на борсата за месец август, а през септември ще се търси възможност вестникът да започне да излиза отново – два пъти в месеца, както досега, каза за БНР Стефан Стойков, председател на Националния съвет на българското малцинство в Сърбия.

Според данни на статистическия институт на Сърбия (срб. Републички завод за статистику) от 2011 г., като българи са се самоопределили малко над 18 000 души. С най-голямо българско малцинство са източните части на западната ни съседка – основно общините Босилеград и Цариброд. В последните години, заради засилващата се икономическа миграция, българите стават все по-малко – казва ни Мила Васов, директор на издателство „Ново Братство“ и главен редактор на едноименния вестник, излизащ на български език в Ниш, предаде преди време Българското национално радио.

„Вестникът съществува от 1949 г., а две години преди това е излизал като притурка на в.„Пиротска свобода“ и около година – като самостоятелен български вестник „Свобода“. Т.е. съществуваме от 1949 г. до ден днешен. Имаме едно прекъсване между 2012 и 2016 година. Първоначално вестникът е бил седмичник, а сега, заради недостиг на средства, се издава на всеки две седмици.

Едната част от него е посветена на живота в общините Цариброд и Босилеград, а другата – на културата. Представяме творчеството на българите в Сърбия. От 1960 до 2012 г. излизаше и детското списание „Другарче“, а от 1964 до 2012 година – и голямо литературно издание. През годините сме имали богата издателска дейност, финансирана от бивша Югославия. През това време са отпечатани над 150 книги на български език. Сега ни остана само вестникът“, обясни през февруари Мила Васов. Сега обаче и „Ново братство“ вече е история…

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *