Банско се препълни с румънски и български туристи

Банско се препълни с румънски и български туристи

Още преди да влезе в сила изискването на българските власти за отрицателен PCR тест при влизане в страната ни, туристическият бизнес изрази тревога за очаквана лавина от анулирани почивки, особено в зимните ни курорти.

Оказа се, че такива има, но са в поносимите граници на 25-30 процента за висококатегорийните хотели и много повече в евтините хотели, съобщи БНР.

Изненадата дойде през уикенда в Банско, когато курортът се препълни с румънски и български туристи. Въпреки това браншът е доста предпазлив в радостта си, тъй като преди месец трайно загуби гостите от другите балкански държави и Русия.

От Съюза на туристическия бизнес подготвят искане до ресорните министерства, в което настояват за възможността чуждите туристи да представят антигенни тестове, които са по-евтини, както и да няма такова изискване за хората, представящи сертификат, че са ваксинирани.

Четвърти ден зимният курорт Банско е препълнен с туристи, предимно български и румънски. Факт, който се бетонира от огромната опашка пред входа на кабинковия лифт и стотиците автомобили, избрали като алтернатива пътя до ски-зоната, което пък създаде невероятни задръствания и последващо затваряне на пътя.

Хората чакаха търпеливо на тройната опашка, дълга близо километър, готови да изтърпят това препятствие, за да стигнат до белите писти и да спортуват.

Защо въпреки заявеното притеснение на хотелиерите от масови анулации на резервациите, това не се случи? Обяснението беше едно и също – румънските туристи спасяват сезона след въведените рестрикции за задължителен PCR тест, който оскъпява почивката на чуждите гости с 20 до 30 процента. Малин Бистрин и Бурхан Немутлу от Съюза на туристическия бизнес:

„В момента се намираме в турска ваканция и в румънска ваканция. … Румънският пазар имаше анулации, но не бяха катастрофални. Когато чуха, че ще се налага от 29 януари изискването за PCR тест, около 30-35% от резервиралите успяха да тръгнат един ден по-рано. Това им удължи с ден-два почивките. Тази изненада, че е пълно сега, се получи от това, че румънският турист искаше да дойде в България“.

Има още едно обяснение на бума на румънски туристи, допълва Бурхан Немутлу, но не скрива огорчението си от загубата на гости от другите балкански държави:

„Това изискване, когато се влиза в Румъния от България, изискването за тест отпадна. Идват семейства, ако сметнете средно 4 човека по 60 – това са 240 евро. За другите страни трябва да се умножи по две – заради тестове и в двете посоки. Затова ги няма сръбските, македонските и турските туристи. Февруари традиционно имахме английски туристи, а сега ги няма. Няма ги и туристите от Израел. 2021-ва година е по-тежка от 2020-а година“.

Заради сериозното оскъпяване на ваканцията на чуждите зимни туристи от Съюза на туристическият бизнес настояват българските институции да преосмислят мерките.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *