Банско се преклони пред делото на свети преподобни Паисий Хилендарски

Банско се преклони пред делото на свети преподобни Паисий Хилендарски – монахът, който със своята „История славянобългарска” запали искрата на българското съзнание и положи основите на Възраждането.

Тържественият звън на църковните камбани започна да огласява Банско още в навечерието на празника. Негово Високопреосвещенство неврокопски митрополит Серафим, в съслужение със свещениците от храма „Света Троица”, отслужи тържествена света литургия.

Празникът се пренесе на площад „Възраждане” пред мемориала на св. Паисий Хилендарски. Цветен гирлянд, направен от ученици и учители от Начално училище „Св. Паисий Хилендарски”, и букети цветя бяха положени пред паметника.

Голямо вълнение предизвика четенето на откъси от свещената за всички българи „историйца” от кмета Иван Кадев и от изявени в областта на културата и просветата банскалии.

Още от сутринта до паметника на великия банскалия бяха поставени точни копия на писалището и стола на св. Паисий от килията му в Хилендарския манастир. Всеки можеше да изрази преклонението пред делото на основоположника на българското Възраждане като приседне пред писалището и препише редове от историята в най-новия и уникален препис на „История славянбългарска”. Той е единствен по рода си в България, защото се създава от целия български народ. Един от първите, включили се в преписа в празничния ден, беше общинският кмет Иван Кадев.

За онези, които искат да участват в преписа след днешния празничен ден, могат да го направят във възстановената по образец от Хилендарския манастир килия на монаха в Духовно-историческия център „Св. преп. Паисий Хилендарски”.

Снимки: Община Банско

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *