Банско отново ще приеме стартове в алпийските ски

Банско отново ще приеме стартове в алпийските ски

За трета поредна година Световната купа по ски алпийски дисциплини ще включва стартове в България. На 27 и 28 февруари Банско ще приеме алпийска комбинация и гигантски слалом при мъжете.

Решението беше взето на видеосреща на Международната федерация по ски при уточняване на календара за сезон 2020-21. След стартовете при мъжете Банско ще бъде домакин и на световното първенство за младежи и девойки до 20 години. Надпреварата ще се проведе през март, като датите предстои да бъдат допълнително насрочени.

В началото на годината в Банско се проведоха три старта при жените. За организацията на състезанията държавата отпусна 1.2 милиона лева.

Тогава стартовете при мъжете в Кицбюел се проведоха успоредно с тези при жените в Банско. Това даде повод на председателя на Българската федерация по ски Цеко Минев да заяви преди състезанията, че предстои „най-скиорският уикенд за целия сезон“.

Големият брой незавършили състезателки доведе до спорове, като някои от тях се оплакаха от трудността на трасето. Марк Жирардели, който е мажоритарен собственик на „Юлен“ – фирмата, концесионер на ски зоната, се обяви в защита на Банско.

Банско ще бъде домакин на Световната купа по ски за седми път. Дебютът беше през 2009 г. с три старта при жените, а две години по-късно и мъжете се състезаваха в българския курорт. През 2012 г. имаше стартове и при мъжете, и при жените. Последваха домакинства през 2015, 2019 и 2020 г.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *