„Банско е нашата кауза!“ – призив в Световния ден на околната среда

„Банско е нашата кауза!“ – призив в Световния ден на околната среда

„Банско е нашата кауза!“ Под това мото днес, когато отбелязваме Световния ден на околната среда, на официалната страница във Фейсбук на Община Банско бе публикуван призив за повече отговорност към опазването на градските места за отдих, зелени площи, паркови зони и др. Средата, която изискваме да бъде здравословна, чиста и подредена. Защото от нея зависи здравето, качеството на живота ни, бизнеса ни. Средата, която всеки от нас създава – с любов, грижи, средства и труд, но също с безразличие, с пренебрежение, с безотговорност, с очакване друг да свърши работата, друг да възпита децата . В публикацията са поставени и важни въпроси, които имат за цел да ангажират общественото внимание, да предизвикат социална нетърпимост към унищожаването на пейки, съоръжения за игра, замърсяване и кражби на засадени храсти и цветя в зелените площи в града.

Природата и реалността ни изпращат ясни сигнали. Дали ги разбираме?

Нима подобава на Банско да бъде неугледно, потрошено и занемарено? Нима е нужно да обясняваме на банскалии – умни, предприемчиви и достолепни, че когато не пазим нашия град, ние вредим на себе си? Нима не си даваме сметка, че деградацията на жизнената среда се отразява на стандарта на живота ни? Или банскалии не разбират, че направеното в града е с общите ни пари и, вместо да се направи нещо ново, трябва да се похарчат пак от общите пари за ремонт на счупеното? Колко трудно е да извървиш 20 м, за да изхвърлиш буклука в празния контейнер, вместо да го оставиш на тротоара до пълния?
Как разбират красотата съгражданите ни, които крадат цветята, посадени по площадите и улиците на Банско? Обичаме ли достатъчно децата си, когато мълчим и подминаваме изпочупени и заринати с отпадъци детски и спортни площадки? Отговорни ли сме за бъдещето си, когато пред очите ни вандалски се съсипва имущество, платено с общите ни пари? Колко дълбок трябва да е общият ни джоб, за да насмогнем на разходите за чистота и поддръжка? А къде е личната отговорност? Какво е личното възпитание? Има ли все още някой, който не е разбрал, поне през времето на карантината и извънредното положение, че чистотата е начинът да се избегнат инфекциозните заболявания?

И ако е вярно, че ние обичаме дори валестите камене на Банско, то значи, че с още по-голяма любов и грижа трябва да се отнасяме към създаденото с ръцете на банскалии – за нас, за децата ни, за бъдещето ни.

Отпадането на ограниченията на извънредното положение дава възможност на Община Банско да направи ремонти и реновиране на детски и спортни площадки. Те ще бъдат приведени във вид и състояние, отговарящи на изискванията за безопасност и функционалност, за да може децата и младите хора да прекарват повече време в игри и спорт на открито.

„Нека заедно да създаваме, пазим и поддържаме. Отговорността за града ни е обща!

Банско е нашата кауза!“

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *