Банките с нов удар по джоба!

Банките с нов удар по джоба!

Първа банка у нас официално сложи такса „откриване на депозит”. При близките до 0 лихви по спестявания, това означава, че клиентът категорично ще  плаща на финансовата институция за това, че му пази парите.

20 лева е таксата за откриване на депозит на физическо лице на австрийска банка, която оперира в България, съобщи banker.bg. Банката е Райфайзенбанк и нововъведението й е вписано в тарифата, която действа от 14 декември миналата година.

Това е удръжката за спестявания до 200 000 лева, над тази сума е по договаряне. За същата сума, но в евро, таксата е 20 евро.

За депозитите на физически лица досега нямаше такси – нито за откриване, нито за закриване. Останалите банки все още не са обложили гражданите, но и това е въпрос на време, смятат анализатори на банковия пазар. Промени засега няма в ОББ, УниКредит Булбанк, Пощенска и др. Това наистина би спряло част от спестителите да трупат в банка. Според последната статистика на БНБ за тримесечието юли-септември, по банките са затворени рекордно количество пари –  58.1 млрд. лева. Това е размерът на спестяванията само на физическите лица и самостоятелните предприемачи (в т.ч. еднолични търговци и самонаети лица). А лихвите по новооткритите депозити са кръгли нули при големите банки. Редки изключения има само при по-малките, където доходността стига едва до 0.5%.

В последните месеци много финансови институции промениха тарифите си и при няколко се появиха такси по безсрочните влогове на граждани. В Търговска банка Д например от 22 февруари откриването на сметката продължава да е безплатно, но от нея ще бъдат удържани по 2 лева месечно, или 24 лева годишно.

Парите на бизнеса пък отдавна са с отрицателни лихви и още преди няколко години банка от топ 3 поиска от фирма такса за депозиране на голяма сума, припомни пред marica.bg Десислава Николова от „Моите пари”. За физически лица обаче е прецедент.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *