Банките пак вдигат таксите си

Банките пак вдигат таксите си

Някои банки започнаха да вдигат таксите. Точно преди Нова година три кредитни институции въведоха промени в тарифите си, които не подминават и платежната сметка за основни операции.

Една от най-големите банки повиши таксата за внасяне на пари в брой, като минималната скача от 85 ст. на 2,45 лева. В друга по-малка кредитна институция също поскъпва внасянето и тегленето на пари от такава сметка. Трета пък вдигна таксата за самото откриване на такъв продукт.

Регламентира се и броят на безплатните услуги, които той може да ползва, тъй като практиката на банките сега е различна. Съгласно текстовете например потребителят ще има право всеки месец на до три безплатни тегления на пари в брой от банкомат или ПОС терминал на обслужващата банка.

Измененията в закона бяха предложени, след като стана ясно, че написаните „на коляно“ текстове за въвеждане на безплатната сметка при гласуването на бюджет 2023 дават доста неясна и непълна рамка за функционирането на този продукт.

Безплатната сметка за получаване единствено на пенсии, заплати, помощи и стипендии е разновидност на въведената още през 2016 г. по линия на евродиректива платежна сметка за основни операции, чиято цел бе уязвими групи да получат достъп до банкови услуги.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *