Банкеръ: Ограбват 2 млрд. лв. от Сребърния фонд за пенсии

Банкеръ: Ограбват 2 млрд. лв. от Сребърния фонд за пенсии

Маймунската радост, че договорът за отдаването на летище София на концесия беше официално подписан от министъра на транспорта Росен Желязков и партньорите от обединението „Соф Кънект“, остави в ъгъла поредното незачитане на законите в страната. И този път по указания на един човек – „стабилнократът”, както го наричат на Запад – Бойко Борисов, пише „Банкеръ“.

Концесията е за срок от 35 години, в които се очакват инвестиции за 608 млн. евро и 24.5 млн. евро годишна концесионна такса. Тези пари – по заръка на премиера и прокарани през Закона за държавния бюджет, ще отидат за покриването на част от огромните дългове на Български държавни железници.

Това е уникална ситуация, защото по принцип парите от концесиите през тези години – 875.5 млн. евро (или почти 2 млрд. лв.) трябва да отидат в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система – т. нар. Сребърен фонд. А това би увеличило рязко набраните в него средства, въпреки че

властта традиционно заобикаля този свой ангажимент.

„Законът за бюджета е по-силен от специалния закон за фонда”, обясниха топ юристи. Така че чисто юридически проблем няма.

„Проблемът е в това, че се ощетяват бъдещите пенсионери за сметка на инвестиране в един нереформиран сектор”, коментира Лидия Шулева, призната за един от създателите на Сребърния фонд.

„Но има и втори, дори по-сериозен проблем – акцентира Шулева – харченето на държавните пари”. Става дума за чиста проба държавна помощ за БДЖ, която по принцип е забранена в ЕС. Дали тази операция е нотифицирана в Брюксел и има ли разрешение за нея едва ли ще научим от това правителство, обясни тя.

„Цялата работа е в това, че

ако парите се превеждат в Сребърния фонд, властта не може да ги пипа

заради законова забрана, а насочени към БДЖ те могат да бъдат харчени произволно, а вероятно част от тях и окрадени. Вместо БДЖ отдавна да е приватизирана (или поне част от нея), да не говорим, че трябваше да се пуснат и частни железници, които да поставят БДЖ в конкурентна среда”, каза още Шулева.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *