Бабяк е село без изселници и с мечта за нова детска градина, разказват местни жители

Бабяк е село без изселници и с мечта за нова детска градина, разказват местни жители

Бабяк е село в Западните Родопи, на 15 километра от общинския център Белица, с десетки къщи, сякаш „накацали“ по склоновете. В последните няколко години селото се преобразява – реновира се читалището, има нов, модерен център, обновена е и джамията, за която има данни, че е изградена през 17-ти или 18-ти век. Жителите са 733, а местните са категорични, че от тук хората не се изселват.

Това разказа за БТА и 70-годишният учител по история и френски език Яхия Читаков, който е роден в Бабяк и прекарва живота си тук, въпреки възможностите, които е имал. Завършил е полувисше образование в Смолян, след това завършва висше образование в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. „Имах големи възможности, предлагаха ми работа, но за мен тогава Бабяк беше центърът на света. Стремяхме се всички, които завършихме висше или полувисше образование, да се завърнем, с малко изключения“, разказа Яхия Читаков.

Като учител Читаков е категоричен, че възпитаниците на местното школо винаги са се отличавали с ученолюбие и са получавали похвали в следващите училищата, в които са се обучавали.

Бабяк е популярно и като селото с най-много висшисти в близкото минало, разказа кметът на населеното място Шемедин Бъсков, който втори мандат заема тази длъжност. До средата на миналия век Бабяк е бил общински център. В днешни дни селото е изпълнено с млади хора, които не желаят да напуснат родното си място.

Младите хора в Бабяк са около 60 % от населението, разказа Шемедин Бъсков. През последните години не само тук, но и в цялата община, се подменят водопроводи, канализация, изгражда се нова инфраструктура, центърът на Бабяк има съвременен облик, обновени са или предстои да бъдат реновирани образователни и обществени сгради. Жителите на Бабяк работят основно сезонно в чужбина или в близките градове – Белица, Разлог, Банско. От няколко години в селото е разкрит и шивашки цех, в който работят около 15 семейства.

„В нашето село никой не се изселва, това си е традиция от край време, могат да го кажат и по-възрастните от мене, от Бабяк хората не се изселват“, категоричен е кметът. По думите му сред причините са чистият въздух, спокойствието, а и привързаността на хората към родното им място.

За селото разказват и събралите се на раздумка в местния магазин жени – хвалят Бабяк, кмета на селото и общинския кмет. Разказват, че подобренията също задържат хората, а наред с това и задружността, в която живеят. Каквото и да стане – погребение, сватба, всички сме заедно навсякъде, разказа Силвия Тачева. „По принцип тука от нашето село не се изселваме, тука всички сме си земляци, много сме задружни, за хубаво, за лошо, всичките сме заедно“, допълни думите ѝ Емине Реванска.

В селото има основно училище, а след осми клас децата учат в Белица, като е осигурен училищен автобус, с който отиват и се връщат от училище. В селото има и детска градина, но младите жени казват, че е необходима нова.

За съжаление нашата детска градина е стара, имаме нужда от нова, защото недостига легловата база, коментира за БТА кметът на Бабяк Шемедин Бъсков. Думите му потвърждава и детската учителка Найме Бъскова, която разказа, че през деня се грижат за 25 деца на възраст от три до шест години в смесена група. Леглата обаче са недостатъчни като брой и затова по-големите деца остават в градината само до обяд.

Деца има все повече и повече, нужда от детска градина също има, каза за БТА общинският кмет Радослав Ревански. Той добави, че е родом от Бабяк, израснал е в селото и още той като дете е бил в тази детска градина, „в бараките“. В момента общината кандидатства по програма на Министерството на образованието и науката за изграждане на нова детска градина, която да е и по европейски стандарти.

„Село Бабяк е развиващо се село, хората са там, задомяват се и най-хубавото е, че не напускат селото. И аз навремето, и други мои съселяни ходят по чужбина сезонно, работят, връщат се и инвестират си парите в селото, каквото всъщност се прави в цялата община Белица и това от своя страна съвсем естествено води до по-висока раждаемост и повече нужди. И аз като кмет и с кмета на селото сме си говорили редовно, това е една наша амбиция, която наистина да ни затвори този цикъл от цялостно реновиране на селото“, каза кметът на Белица.

Проектът на новата детска градина предвижда тя да е двуетажна, с достатъчно помещения за децата, посочи още Ревански./bta.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *