Бабинден е един от най-емоционалните и обичани празници в община Банско

Бабинден е един от най-емоционалните и обичани празници в община Банско

21 януари беше празничен за много семейства в общината, в чиито домове през 2023 година влезе радостта. През миналата година се родиха 89 бебета, от които 45 момичета и 44 момчета. Най-много от тях – 59, са банскалии, 25 са бебетата в гр. Добринище, 3 в с. Филипово и по едно в с. Места и с. Кремен.
Както традицията повелява, в гр. Добринище бяха спазени обичаите „Поливане“, „Поръсване на бебето“ и „Разчупване на Богородична пита“. В празнична обстановка, за която допринесоха и народните носии на бебета, млади майки и баби, кметът на града Иван Сакарев поздрави празнуващите и подари на всяко бебе сребърна буквичка, с който започва името му.
Тържеството за всички млади майки от общината бе в Банско, където беше организиран празничен обяд и програма и бяха връчени цветя и подаръци от общинската управа.
Към майките с приветствие се обърна Сашка Въчкова – зам.-кмет на община Банско. Личното присъствие на кмета Стойчо Баненски беше възпрепятствано, но с видеопослание той поздрави младите жени в деня, когато се чества най-великото чудо – раждането на новия живот, и се прекланяме пред най-святото за всеки – майката. Кметът благодари на всички медицински специалисти, с чиято помощ се ражда новия живот, и категорично заяви, че няма да пожали сили в работата си за създаване на добри условия за живот на децата, защото те са бъдещето на Банско.
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *