Атанас Стоянов: Мелник не е побратимен с Вевчани

Атанас Стоянов: Мелник не е побратимен с Вевчани

Сътрудничеството между Мелник и Община Сандански с община Вевчани в Република Северна Македония се изчерпва с няколко взаимни визити отпреди години с цел добро партньорство. Българската и северномакедонската община не са побратимени с официални споразумения.

Така кметът на Сандански – Атанас Стоянов, коментира появилите се в социалните мрежи призиви курортният град да прекрати партньорството си с Вевчани, където преди дни на традиционен фестивал бе изгорено българското знаме. Грозната демонстрация бе показана от македонските медии и предизвика остра реакция от страна на българската дипломация.

„Отношенията между общностите на съседни държави трябва да бъдат базирани на взаимно уважение и разбирателство, а и на зачитане на националните им символи. Град Мелник и община Сандански не са побратимени с община Вевчани в Република Северна Македония.

Освен няколко взаимни визити, преди години, с цел добро сътрудничество и партньорство, между град Мелник и община Вевчани, няма побратимяване и официални споразумения. Споделяме позицията на Министерството на външните работи, че поругаването на българските национални символи в община Вевчани е крайно неприемливо и недопустимо“, коментира кметът Атанас Стоянов.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *