Арх. Сандев дари идеен проект за новата църква на Благоевград

Арх. Сандев дари идеен проект за новата църква на Благоевград

Благоевградският архитект Костадин Сандев дари на Неврокопския митрополит Серафим идеен проект на бъдещата нова църква в центъра на града, която трябва да се построи до пазара. Храмът е с две камбанарии, които са на предната фасада, пише Илинден прес. Предвижда се вътре да има два параклиса – отляво и отдясно на олтара, за които някога много настоявал покойният митрополит Натанаил. „Готов съм да направя с екипа си и работен проект, който също да дарим на Неврокопска епархия”, категоричен бе архитект Сандев.

Той е изключително свързан с църковното дело, това не е първото му дарение за изграждане на църкви в региона. Преди години той направи проекта за църквата в Българчево, която вече е вдигната карабина.

Новата църква в центъра на Благоевград да бъде изградена край кооперативния пазар върху площ от 1800 квадратни метра. Вече са готови новите урегулирани поземлени имоти и за храма, и за тържището. Ще има достъп да светата обител откъм булевард „Джеймс Баучер”, а в района ще бъдат осигурени минимум 80 паркоместа. Това стана ясно днес на среща на общинското ръководство с Неврокопския митрополит Серафим, на която обаче присъстваха твърде малко граждани и общински съветници. Причината за това най-вероятно е организацията на събитието в последния момент, за него се разбра вчера в късния следобед. Владиката бе категоричен, че одобрява мястото за вдигане на храма, тъй като то е благословено от покойния митрополит Натанаил, като е направена първа копка.

„Това място е посветено богу и е обещано на свети великомъченик Мина. Там друго не може да бъде построено. Ще се моля новата църква да не разделя християните, а да е символ на силата на тяхното единение и вяра в Господ. Ще се моля миряните да надмогнат личните неща и политическата обвързаност. За да може спокойно да се намери онова решение, което ще радва всички”, заяви Неврокопският митрополит Серафим. Той припомни, че десетилетия наред градът се мъчи да еши проблема с липсата на втора голяма църква в центъра.

Според владиката Благоевград има нужда от още два по-малки храма, като те трябва да са в източна и в западна посока. „Защото привързаността на народа в този край към храма е много голяма. В Гоце Делчев има четири хрма и вече се мисли за построяването на пети. Най-големият смисъл на един храм е да ни обединява. Строежът му е най-добре да се осъществи с помощта на дарения от много хора“, каза още духовният водач на християните в Пиринския край. Той увери, че няма никакъв проблем в съседство на храма да има пазар, на който производителите на земеделска продукция да я предлагат на купувачите. През 2014 година обаче владиката прие радушно и идеята на предишния кмет Атанас Камбитов вторият голям храм на Благоевград да се построи в парк „Македония“, в бившата казарма.

По онова време се проведоха много срещ и и разговори, дори се поиска проект от гръцкото духовенство, който да се ползва за строежа на църквата. Тогава никой от свещенството не изрази никакви притеснения, че мястото не е подходящо. Идеята даже бе храмът в парк „Македония“ да се „върже“ идейно с Мемориалния комплекс „Вяра и памет“ край 33-метровия кръст над града.

На последната сесия общинските съветници не можаха да стигнат до консенсус дали на пазара трябва да е новата църква. Някои от тях изразиха опасения, че мястото там не е особено подходящо, тъй като е близо до земеделския пазар. Не е предвиден подземен паркинг и е до най-натоварения булевард „Джеймс Баучер”. Днес председателят на общинския съвет – Андон Тодоров, подчерта, че казусът с избора на място за бъдещия храм трябва да се обсъди в по-широк формат – да присъстват всички съветници, както и повече граждани.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *