Арх. Сандев дари идеен проект за новата църква на Благоевград

Благоевградският архитект Костадин Сандев дари на Неврокопския митрополит Серафим идеен проект на бъдещата нова църква в центъра на града, която трябва да се построи до пазара. Храмът е с две камбанарии, които са на предната фасада, пише Илинден прес. Предвижда се вътре да има два параклиса – отляво и отдясно на олтара, за които някога много настоявал покойният митрополит Натанаил. „Готов съм да направя с екипа си и работен проект, който също да дарим на Неврокопска епархия”, категоричен бе архитект Сандев.

Той е изключително свързан с църковното дело, това не е първото му дарение за изграждане на църкви в региона. Преди години той направи проекта за църквата в Българчево, която вече е вдигната карабина.

Новата църква в центъра на Благоевград да бъде изградена край кооперативния пазар върху площ от 1800 квадратни метра. Вече са готови новите урегулирани поземлени имоти и за храма, и за тържището. Ще има достъп да светата обител откъм булевард „Джеймс Баучер”, а в района ще бъдат осигурени минимум 80 паркоместа. Това стана ясно днес на среща на общинското ръководство с Неврокопския митрополит Серафим, на която обаче присъстваха твърде малко граждани и общински съветници. Причината за това най-вероятно е организацията на събитието в последния момент, за него се разбра вчера в късния следобед. Владиката бе категоричен, че одобрява мястото за вдигане на храма, тъй като то е благословено от покойния митрополит Натанаил, като е направена първа копка.

„Това място е посветено богу и е обещано на свети великомъченик Мина. Там друго не може да бъде построено. Ще се моля новата църква да не разделя християните, а да е символ на силата на тяхното единение и вяра в Господ. Ще се моля миряните да надмогнат личните неща и политическата обвързаност. За да може спокойно да се намери онова решение, което ще радва всички”, заяви Неврокопският митрополит Серафим. Той припомни, че десетилетия наред градът се мъчи да еши проблема с липсата на втора голяма църква в центъра.

Според владиката Благоевград има нужда от още два по-малки храма, като те трябва да са в източна и в западна посока. „Защото привързаността на народа в този край към храма е много голяма. В Гоце Делчев има четири хрма и вече се мисли за построяването на пети. Най-големият смисъл на един храм е да ни обединява. Строежът му е най-добре да се осъществи с помощта на дарения от много хора“, каза още духовният водач на християните в Пиринския край. Той увери, че няма никакъв проблем в съседство на храма да има пазар, на който производителите на земеделска продукция да я предлагат на купувачите. През 2014 година обаче владиката прие радушно и идеята на предишния кмет Атанас Камбитов вторият голям храм на Благоевград да се построи в парк „Македония“, в бившата казарма.

По онова време се проведоха много срещ и и разговори, дори се поиска проект от гръцкото духовенство, който да се ползва за строежа на църквата. Тогава никой от свещенството не изрази никакви притеснения, че мястото не е подходящо. Идеята даже бе храмът в парк „Македония“ да се „върже“ идейно с Мемориалния комплекс „Вяра и памет“ край 33-метровия кръст над града.

На последната сесия общинските съветници не можаха да стигнат до консенсус дали на пазара трябва да е новата църква. Някои от тях изразиха опасения, че мястото там не е особено подходящо, тъй като е близо до земеделския пазар. Не е предвиден подземен паркинг и е до най-натоварения булевард „Джеймс Баучер”. Днес председателят на общинския съвет – Андон Тодоров, подчерта, че казусът с избора на място за бъдещия храм трябва да се обсъди в по-широк формат – да присъстват всички съветници, както и повече граждани.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *