Арестуваха български трафикант на бебета в Гърция

Още една брънка на международните вериги за търговия с деца на български ромки попадна в ръцете на гръцката полиция. Новородените се продават веднага щом се родят на бездетни гръцки семейства, които плащат в злато за заветния „ангел”. Акцията протече в по-широкия район на град Лариса, където преди няколко години беше разкрит шокиращия случая с красивата малка Мария със сини очи, продадена от българските си родители на гръцка ромска двойка и използвана за получаване на помощи, като едновременно я бяха принудили да проси.

Между арестуваните е идентифициран мъж, издирван като член на едно от пипалата на веригата, за който има издадена заповед за незаконни осиновявания в Гърция.

Според проверка на неговите данни заповедта, висяща срещу него, се отнася до престъпления за посредничество при осиновяване с цел печалба, както и за сформиране на банда. На база наказателното дело, което все още стои отворено срещу него прокурора на Лариса, издаде заповед за задържането му.

Дни по-рано на 5 август, 48-годишна българка беше арестувана на ГКПП „Кулата”- „Промахона”от полицията на отдела за паспортен контрол, която се опита да напусне страната, срещу която също виси европейска заповед за арест за трафик на бебета.

48-годишната е една от десетките членове на веригата, която е намирала млади ромки в България със сериозни финансови проблеми, убеждавайки ги  да продават новородените си деца, срещу малка част от покупко-продажната цена.

Полицейското разследване обикновено разкрива дейността на организираните кръгове, които транспортират жени в последния етап от бременността си от България до Гърция, за да раждат по поръчка. Членовете на веригата, с център на действие в Солун, убеждавали млади българки да продават яйцеклетките си или да станат сурогатни майки срещу заплащане.

Според разкритията на на Прокуратурата за организирана престъпност в Атина и Солун, гръцки адвокати и лекари-акушери се явяват сътрудници на българските мафиоти, а служителите на частни клиники за асистирана репродукция, действали като „посредници“.

При всички случаи биологичните майки се намирали в тежко финансово положение с нисък жизнен стандарт, в резултат на което единственият изход за тях е да продадат новороденото си дете, което при раждането се декларира с данните на неговото „ново“ семейство. Някои от бременните жени бяха идентифицирани като лица, които понякога проституират без разрешение в Солун.

„Ценоразписът“ на мафията за търговия с бебета за незаконното осиновяване варир от 25 000 до 28 000 евро, сума, която се покрива от осиновителите и включва разходи за пътуване и издръжка на бременните жени, хоспитализацията, раждане, заплащанията на юридически лица, за предоставяне на услуги и др. От тях биологичните майки получавали едва от 4 000 до 5000 евро.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *