Ангелов: Намираме се в най-върховата част на пика

Ангелов: Намираме се в най-върховата част на пика

За последните две седмици наблюдаваме покачване на случаите, за последните няколко дни се намираме в най-върховата част на пика, който е трети поред за страната. Започваме да вървим в най-високата част на платото, надяваме се ситуацията да остане трайна такава в следващите дни, заяви на редовен брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Да, има натиск върху лечебните заведения.

Той е много различен в различните области на страната. Най-осезаем е в областите София-град, Бургас, Шумен и Варна. Най-големият натиск е върху психиката на хората. Най-големият натиск е натискът върху психиката на хората. Различни хора се опитват да окажат натиск чрез боравенето с надеждите и страховете на българите. Моля, нека всеки един гражданин да бъде спокоен, да знае, че системата на здравеопазването е готова. Нямаме никакви притеснения“, добави той и изказа благодарност на всички, работещи в системата.

„Нещата в рамките на няколко седмици ще се оправят. Единствената надежда, която имаме, е свързана с увеличения брой на ваксинираните, като средно за последната седмица те са по 15 хиляди на ден“, посочи още той. и добави, че се очаква се броят на ваксинираните да се повиши.

Може би ние сме единствената държава в Европа,

в която хората имат достъп до ваксината, стигат до нея и след това се отказват от нея, защото не е тази, която са избрали“, посочи министър Ангелов и добави, че се очаква до края на април да има достатъчно количество ваксини, за да може хората да направят своя избор.

От леглата за лечение на интензивни случаи 71 на сто са заети. Има възможност да се увеличи броят на леглата, без това да компрометира останалите легла – за пациенти с други заболявания. Близо с 48 хиляди легла разполага системата, добави още министър Ангелов.

По отношение на 14-дневната заболеваемост

България се намира на 5-то място в Европа и ЕС и на 2-ро място на Балканския полуостров, съобщи доц. Кунчев.

Страните, които са със заболеваемост над 700 на 100 000 души заболеваемост са: Естония със 1 360, Унгария: 1 200, Чехия: 1 050, Полша: 900, България: 730, Швеция: 705, Франция: 701.

21 на 100 000 е смъртността за 14 дни – това ни отрежда 3-то място в ЕС и 1-во място на Балканите. Преди нас в Европа са само Унгария и Чехия.

„Страните с над 10 на 100 000 смъртност са Унгария: 33, Чехия: 24, България: 21, Словакия, Полша, Естония, Италия и Румъния – това са страните на континента с най-висока смъртност“, допълни Кунчев.

Хоспитализираните в момента са много повече,

отколкото през втората вълна през ноември и декември миналата година, което се дължи на британския вариант на вируса, който по-бързо води до дихателни проблеми и нужда от хоспитализиране, обясни Кунчев.

Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/ продължава да извършва оценка на останалите ваксини,

за които още няма издадено разрешение за употреба, каза Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. За руската ваксина „Спутник“ е предвидено да бъде извършена инспекция на производствените бази в Русия през май и след нея ще може да се премине към следващ етап. За една от китайските ваксини още се извършват първоначални консултации между ЕМА и производителя, предаде БТА.

Миналата седмица беше извършена промяна в разрешението за употреба и на трите ваксини, налични в България, допълни още Кирилов и посочи, че „Пфайзер“ има нова производствена база в Германия и се очаква да има ускоряване на производството и по-скорошни доставки в целия ЕС. Има промяна и в условията на съхранение за тази ваксина, с което се очакват логистични облекчения. За ваксината на „АстраЗенека“ Кирилов припомни, че има промяна в търговското наименование на ваксината, както и за нова производствена база в Нидерландия. С нея също се очаква ускоряване на производството.

През април се очакват около 700 хиляди дози ваксини в България от различните производители. Около 16 април се очакват и първите доставки от производителя „Джонсън и Джонсън“.

Продължават преговорите за 10-те милиона дози ваксини, които ЕК успя да договори с „Пфайзер“, но все още няма окончателно решение. Надяваме се то да се случи в рамките на тази седмица и полагаме максимални усилия делът за България да бъде максимално голям, увери Кирилов.

 

Vesti.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *