Анализатор: Радев ще даде мандата за правителство на Кирил Петков дори да не спечелят изборите

Анализатор: Радев ще даде мандата за правителство на Кирил Петков дори да не спечелят изборите

Юлий Павлов, директор на Центъра за анализи и маркетинг каза в интервю за БГНЕС: „Определено „Продължаваме промяната“ ще държи ключа към съставянето на следващото правителство. Ако са втора политическа сила, те ще получат мандат ex lege, след като първата се провали. Ако не са втора, все една коя ще бъдат, аз смятам, че президентът ще възложи третия мандат на тях. От тях ще зависи“.

Според него ролята на някои от кандидат-президентите на тези избори, които ще се проведат 2 в 1 заедно с предсрочния парламентарен вот, е да привличат повече гласове за партийната листа със същия номер на бюлетината.

„Мустафа Карадайъ (кандидатът на ДПС) ще прави това. Какво ще прави например проф. Анастас Герджиков (издигнат от инициативен комитет, подкрепен от ФЕРБ-СДС), как ще привлича гласове за ГЕРБ? Той ще направи борбата по-трудно, по-интересна, но той не може да помогне на ГЕРБ. За тях това обаче е имиджова кандидатура.

ГЕРБ не се стремят толкова да вдигнат броя на депутатските си места, в момента никой няма да подкрепи тяхно правителство, те са в карантина. Кандидатурата на проф. Герджиков обаче е имиджова, тя е с посока по-нататъшно развитие на партията. Те казват: „Някои ни наричат мутри, но вижте, ние имаме много интелектуалци зад нас“.

ЦАМ огласи най-нови прогнозни данни за изборите 2 в 1, разликата е нестопяема!

За „Демократична България“ обаче и тази логика не е много ясна, защото Лозан Панов ще вземе по-малко гласове от обединението. Логиката сочеше Христо Иванов или Радан Кънев, които се ползват с по-голям авторитет от партията, те да бъдат кандидат за президент и да изтеглят листите. Защо избраха този ход, аз нямам отговор“, коментира още анализаторът.

„Досега в България винаги е имало балотаж. Не сме имали президент, избран още на първи тур. Винаги на балотажа е печелил този кандидат, който е водил след първия тур. Второто азбучно положение е от правилата за изборни кампании и технологии.

Не ми е известен случай, нито в българската, нито в световната история, в който кандидат, появил се месец и нещо преди изборите, ей така, с щракане на пръсти да победи действащ президент с много висок процент на одобрение. За да се наложи един кандидат, особено ако съперникът му е много известен, трябва да мине време.

Практиката в целия свят е еднозначна. В САЩ една година преди изборите кандидатите са ясни, започват да текат първичните избори. В Европа също, вземете Франция, Макрон ще се кандидатира за нов мандат и го е казал отдавна. Почти сигурен е неговият съперник на втори тур Марин Льо Пен“, коментира още Юлий Павлов.

„През последните години партиите у нас срамуват ли се от своите кандидати? Защо ги крият и ги изваждат в последния момент? Нямам отговор на този въпрос“, допълни той.

Юлий Павлов коментира и решението на ДПС да издигне свой партиен кандидат за президент за първи път в своята 30-годишна история – лидерът Мустафа Карадайъ. „ДПС в известен смисъл бяха предизвикани от Румен Радев. Те трябваше да реагират по някакъв начин и това е техният отговор“, смята той./Petel.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *