Ако пътувате в чужбина по изборите

Ако пътувате в чужбина по изборите

Българите, които ще пътуват в чужбина по време на изборите, могат да гласуват зад граница, но до 19 октомври трябва да заявят това писмено по образец или електронно през интернет страницата на ЦИК, предаде БНТ.

Отново ще се гласува машинно – с една карта и в двата вота. След поставянето ѝ в машината, имаме 3 възможности за избор – дали ще гласуваме само за президент и вицепрезидент, дали за парламент или и в двата вота.

Ако посочим, че ще гласуваме и в двата избора и потвърдим решението си, първо се появява бюлетината за президентските избори. След като направим своя избор за държавен глава, пред нас се изписва „Към избори за НС“ и се визуализира бюлетината с кандидатите за народни представители – тази, която вече ни е позната от вота на 11 юли.

С кликване „Гласуване“ финализираме решението си, а с кликване върху опцията „Преглед“ можем да прегледаме как сме гласували. Има въможност и да коригираме вота си с опцията „Промени избор“. Когато приключим гласуването, машината трябва да разпечата две разписки.

В секциите с по-малко от 300 избиратели ще се гласува с хартиени бюлетини. Те са с различен цвят на защита – зелен и черен – така че ще се различават лесно, дори и сгънати.

За двата вота ще бъдат отпечатани над 14 милиона хартиени бюлетини.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *