Административен съд обяви за нищожно решение на ОбС – Благоевград, атакувано от Румен Томов

Административен съд обяви за нищожно решение на ОбС – Благоевград, с което бившият кмет Румен Томов бе задължен да включи общински съветници в назначените от него постоянно действащи комисии. В общо 22 постоянни комисии са добавени общински съветници, като най-много – 8, са включени в Общинската комисия по безопасност на движението по пътищата, 7 в комисията, която се занимава с преместваеми обекти, рекламни елементи и ползване на открити площи – общинска собственост, 5-има в Експертния съвет по устройство на територията и т.н.

Решението е взето на проведеното на 29 януари тази година заседание, което е започнало в присъствието на 41 общински съветници, но при гласуването са присъствали 38, от които 35 са били “за”, 3-ма “въздържали се” и “против” – 0. Действащият тогава кмет Румен Томов обаче атакувал решението пред Административен съд – Благоевград.

Според съдия Румяна Митева жалбата е основателна, тъй като органът на местно самоуправление не може да приема решения, с който да задължава кмета на съответната община да включва представители от Общинския съвет в назначените от него постоянно действащи комисии. Общинските съветници могат да участват в състава на комисии, които са назначени от кмета на общината, но това е изцяло в неговата компетенция, а с оспореното решение ОбС – Благоевград е превишил властта си. С тези мотиви решението е обявено за нищожно, но не е окончателно, тъй като подлежи на обжалване пред ВАС./Struma.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *