Австрия отпуска 38 млрд. евро в помощ на бизнеса

Австрия отпуска 38 млрд. евро в помощ на бизнеса

Икономиката на Австрия спря, след като правителството затвори почти целия местен бизнес заради пандемията от COVID-19. За да помогне на компаниите, властите обявиха кризисен фонд в размер на 38 милиарда евро. Съществуващите бизнеси ще се поддържат изкуствено, така че икономиката да заработи отново след кризата, пише euractiv.bg.

Това трябваше да бъде очакваното от всички изявление на Гернот Блюмел. Ако не беше коронавируса, новият министър на финансите (от Австрийска народна партия) щеше да произнесе първата си реч за бюджета миналата сряда, традиция провеждаща се без прекъсване от 1953 г. до днес.

Блюмел трябваше да представи първата черно-зелена коалиция (Австрийска народна партия – Зелените) в цифри, след като даде заявка, че бюджетът ще даде възможност за  мерки за опазване на климата при нулев дефицит. Мнозина се съмняваха, че това е възможно.

Сега няма как да разберем дали в действителност планове са били такива. Защото, както Блюмел ясно даде да се разбере миналата седмица, във времена на коронавирус балансираният бюджет е невъзможен.

В петък (20 март), вместо реч за бюджета, Блюмел представи декларация за бюджета. Тази малка, но съществена семантична разлика означава, че настоящият бюджет представлява декларация за финансовите мерки за борба с коронавируса. Трябва да се направи “каквото е необходимо”, за да се спаси човешкия живот, работните места и бизнеса.

Икономика на изкуствено дишане

Икономиката на Австрия в момента е поставена на пауза и повечето магазини са затворени с правителствено постановление. Спадът на потреблението вече оказва влияние. Само два дни след спирането на магазините броят на безработните нарасна със 74 000 души – лица, заети главно в туризма, строителството и сезонната работа, заяви ръководителят на австрийската Служба за пазара на труда.

Затова правителството предприема мерки, които ще доведат икономиката на Австрия на практика в състояние на криогенен сън. С държавни пари компаниите ще влязат в режим на изкуствено дишане, така че икономическият цикъл да може да бъде възобновен в първия ден след кризата.

Правителството обяви общо 38 милиарда евро държавна помощ. От тази сума девет милиарда ще бъдат насочени към гаранции и обезпечаване на заеми, 10 милиарда за отсрочване на данъци и 15 милиарда за спешна помощ, която ще бъде изплащана в “случаи на затруднения”.

Средствата се отнасят за компании, засегнати тежко от мерките и с ограничен достъп до други форми на помощ.

Работните места трябва да бъдат защитени

Друга важна мярка е продължаването на краткосрочната работа. Тя има за цел да предотврати принудителното освобождаване на служители на компаниите. Работното време може да бъде намалено до 10% през следващите три месеца при 80 до 90% от нормалното заплащане. Работодателите ще плащат само за отработените часове, останалата част ще се плаща от държавата.

Тъй като намаляването на работното време в продължение на три месеца с 10% е средна стойност, на практика това означава, че компаниите ще могат да изпращат служителите си в платен отпуск за седмици почти безплатно. А след два месеца и половина, когато ситуацията с коронавируса се успокои, фирмите  ще могат да започнат работа отново.

По този начин на теория компаниите ще могат да задържат хората си и след това да започнат работа без да освобождават служители. В момента правителството планира 400 милиона евро финансиране на мярката, обмисляйки удължаването ѝ до шест месеца.

Кредитните гаранции, отлагането на данъци и спешната помощ също са предназначени да задържат компаниите над водата, докато магазините не отворят отново и потребителският цикъл не започне. Проблемът, разбира се е, че никой не може да предвиди кога точно това ще се случи.

Блюмел не скри това и в края на изявлението си отново подчерта, че правителството ще направи всичко, за да изкара хората и бизнеса от кризата.

Без “непродуктивни дискусии”

“В момента повече не може да се направи”, заяви пред EURACTIV Маргит Шратценщалер-Алтцингер, експерт по бюджета в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO). Според нея, правителството бързо разбра, че са необходими скъпи правителствени мерки, вместо губене на време в “непродуктивни дискусии за балансиран бюджет”.

Още в началото на дискусията експертът даде да се разбере, че за момента не могат да бъдат направени прогнози за продължителността на кризата и следователно и за действителното ѝ икономическо въздействие.

Все още е невъзможно да се преценят истинските разходи в бюджета, както и колко средства от спешния фонд ще бъдат необходими и кога точно ще дойдат разходите. Например, гаранциите по заемите не могат да бъдат включени в бюджета до следващата година.

Да не спорим за разходите

Въпреки подкрепата си за мерките, депутатът от “Нова Австрия” и “Либералния форум” (NEOS) Жозеф Шелхорн днес зададе въпроса: “А кой ще плати след това?”.

Бюджетният експерт Шратценщалер-Алтцингер смята, че сега е “погрешно” да се спекулира с въпроса, защото приоритетът е здравето на хората и стабилизирането на икономиката.

Мотото трябва да продължава да бъде: “на каквато и да е цена”. Въпреки това тя отбеляза възможностите за икономии и прогнозира, че средствата “няма да са изцяло от данъци“.

Спекулации дали допълнителният дълг би понижил кредитния рейтинг на Австрия от рейтингови агенции като Standard & Poors също са невъзможни. Австрия е в добра икономическа позиция до момента и вероятно няма да е единствената страна, която ще поеме дългове заради COVID-19.

Шратценщалер-Алтцингер обобщи възможната ситуация след кризата с принципа: “Сред слепите и едноокият е цар.”

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *