Австрийският вътрешен министър: Приемането на България и Румъния в Шенген сега, ще е грешка

Австрийският вътрешен министър: Приемането на България и Румъния в Шенген сега, ще е грешка

„Пълното приемане на България и Румъния в шенгенското пространство ще е грешка в днешната фаза. Граничният контрол между държавите е необходим.“

Това заяви австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер в интервю за местния ежедневник „Пресе“, пише frognews.bg.

В равносметката за свършеното Карнер изрази желанието си да бъде запазено ветото срещу разширяването на Шенген с Румъния и България, но не поставя конкретни условия, отбелязва австрийската новинарска агенция АПА, обобщавайки интервюто. Пълното приемане на двете държави в шенгенското пространство според него ще е грешка „в днешната фаза“.

Карнер е на мнение, че разширяването не зависи само от Румъния и България. Запитан какви критерии трябва да изпълнят двете държави за това, той посочва: „Не става дума само за Румъния и България. Цялата миграционна система е в безпорядък. Не съм аз този, който раздава оценки в посока на Румъния и България. Застъпвам се на европейско равнище за функционираща система. А това ще стане само ако външната граница е защитена. Това също е съществена част от на новия пакт за убежище и миграция, за който ЕС се договори и който сега трябва да приведем в действие. Само тогава може да има пълна свобода на движение в ЕС“, смята Карнер.

С Румъния и България „направихме крачка напред с въздушния Шенген, а и с морския Шенген. И трябва да продължим да напредваме стъпка по стъпка“. Не е задача на Австрия да съставя график или да създава правила. „Работата на Комисията е да гарантира, че цялостната система работи“. Австрия има голям принос в тази област, принос за „раздвижване на нещата. Преди известно време щеше да е немислимо държавните и правителствените ръководители единодушно да решат да финансират съвместно защитата на външните граници. Преди година щеше да бъде немислимо и сключването на пакт за убежище и миграция“, обобщава министърът.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *