Аврамова: АМ „Струма“ през Кресненското дефиле ще се строи по Източния вариант

Аврамова: АМ „Струма“ през Кресненското дефиле ще се строи по Източния вариант

До края на годината трябва да се изпълнят предписанията на Европейската комисия за строителството на АМ “Струма” през Кресненското дефиле. Не се подготвя обаче нов вариант за преминаване на автомагистралата през най-проблемния лот, ще се строи по така наречения Източен. Това обясни регионалният министър Петя Аврамова в отговор на депутата от Благоевград Николай Бошкилов.

Аврамова с категоричност отговори, че Кресненското дефиле ще се строи, въпреки че на 15 януари държавата ни изтегли апликационната форма, с която се кандидатства за европейско финансиране, и в обществото остана усещането, че строителството ще бъде замразено поради липса на средства. Според Аврамова това е направено с цел намаляване на вредното влияние спрямо биоразнообразието в Кресненския пролом и безопасното преминаване през него на леките и тежкотоварните автомобили. Щяло да се търси и допълнително финансиране, а прогнозите на Аврамова са, че пътят през Кресненското дефиле ще се реализира през 2027 г.

“За съжаление управляващите, и в частност ресорното министерство, не чуха за пореден път искането на хората в Кресна и гражданските организации за запазване на главен път Е-79 като алтернативен на автомагистралата. Въпреки протестите Източният вариант остава. Той предвижда еднопосочно движение в две ленти към ГКПП – Кулата, като се рехабилитира настоящият пътен участък, а в обратната посока към Благоевград новото трасе ще се изгради в планината, през селата Стара Кресна, Мечкул и Брежани”, коментира след министерския отговор Николай Бошкилов.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *